Manifestació independència ANC

La república catalana podria proclamar-se el mateix dia del referèndum

Segons el projecte de llei del referèndum presentat avui per Junts pel Sí i la CUP, la república catalana podria proclamar-se ja l’1 d’octubre en el cas que guanyi el sí. El procés constituent, que culminarà amb la redacció de la constitució catalana, s’obriria en els dos dies següents. Si, en canvi, guanya el no, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, dissoldrà el Parlament i convocarà eleccions autonòmiques.

La llei del referèndum també crea la Sindicatura Electoral de Catalunya, formada per 5 persones –juristes o politòlegs– nomenades pel Parlament. La Sindicatura validarà el cens creat pel Govern i vetllarà “per la transparència i l’objectivitat del procés electoral, i per l’exercici efectiu dels drets electorals”.

Podran participar totes les persones amb dret a vot “en una convocatòria electoral convencional”,  inclosos els catalans residents a l’exterior.

Jordi Orobitg i Jordi Corominas“Totes les autoritats públiques tindran l’obligació” de col·laborar amb la Sindicatura Electoral i, en particular, els ajuntaments hauran de posar a disposició d’aquest òrgan electoral tots els locals que habitualment es fan servir com a centre de votació. En cas que es neguin, el Govern podrà habilitar locals alternatius, així com haurà de facilitar els mitjans humans i materials necessaris per al correcte funcionament de la votació.

El projecte de llei no preveu una participació mínima per a la validació del resultat.

La llei tutelarà qui coŀlabori en el referèndum contra eventuals actuacions de l’Estat espanyol

Els representants de Junts pel Sí i la CUP han assegurat que la llei del referèndum serà “suprema” i prevaldrà sobre qualsevol altra norma que pugui contradir-la, a fi de garantir la seguretat jurídica de tots aquells càrrecs que col·laborin amb la consulta. “Amb aquesta llei s’estableix un règim jurídic excepcional per a poder celebrar un referèndum vinculant”, han explicat. El projecte de llei, de fet, “empara les autoritats i persones físiques i jurídiques que participin en el referèndum”, protegint-les de qualsevol actuació judicial per part de l’Estat.

El decret de convocatòria contindrà els detalls tècnics del referèndum

El projecte de llei preveu que el decret de convocatòria del referèndum anirà acompanyat d’un decret de normes complementari en el qual s’establiran els detalls tècnics del referèndum, com els models de les paperetes i els sobres, els punts de votació, el període en què es durà a terme la campanya i els recursos humans i tècnics que s’utilitzaran.

Related Posts

 • 84
  "Adéu als menyspreus, adéu a les pors, adéu a les injustícies, adéu a la incertesa, adéu a les amenaces". Aquest és el contingut del nou espot realitzat per Junts pel Sí, la CUP i les entitats sobiranistes i les imatges que acompanyen l'eslògan mostren com s'esborren unes pintades a favor de…
  Tags: del, sí, referèndum, junts, pel, cup
 • 82
  Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han presentat la llei de transitorietat jurídica que preveu el traspàs de la legalitat espanyola a la catalana fins a la proclamació de la República. Segons anunciat en roda de premsa, la llei s'aprovarà abans del referèndum de l'1-O i entrarà en…
  Tags: del, catalana, llei, sí, referèndum, pel, persones, junts, cup
 • 75
  Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han demanat a la Mesa l'admissió a tràmit de la llei del referèndum per la via d'urgència perquè pugui debatre's i aprovar-se durant el Ple d'avui mateix. Mentrestant, diuen que més de 2.000 policies i guàrdies civils estan a punt…
  Tags: referèndum, del, llei, junts, cup, sí, pel
 • 62
  L’ultim dia hàbil abans de les vacances parlamentàries, els grups Junts pel sí i CUP han presentat la llei per fer l’anunciat referèndum de l’1-O, però no la Llei de règim jurídic català (o Llei de transitorietat jurídica), sobre el contingut de la qual només hi ha especulacions. Avui a…
  Tags: llei, del, referèndum, cup, junts, sí, pel
 • 57
  Xavier Garcia Albiol invoca la intervenció de la Fiscalia al davant del projecte de llei de referèndum presentat avui per Junts pel Sí i la CUP. Segons el líder del Partit Popular català, els polítics independentistes busquen el xoc institucional amb l'Estat i estan provocant la suspensió de l'autonomia de Catalunya…
  Tags: del, referèndum, llei, projecte, junts, sí, pel, cup

Deixa un comentari