Manifestació independentista de l'11 de juny a Montjuïc

La independència podria haver de passar per una guerra civil

Els profetes sempre ens agraden. Sobretot quan prediuen fets que voldríem que ocorreguessin. Ara que s’apropa la data del referèndum sobre la independència i el govern espanyol comença a reaccionar, les boles de vidre comencen a treballar sense aturador i les teories sobre el que passarà en un futur proper es multipliquen.

Art. 155 i guerra civil

Segons l’economista nord-americà Martin Armstrong, Catalunya encara haurà d’esperar (almenys) tres anys abans d’aconseguir la independència. Armstrong és un expert d’informàtica i economia que va elaborar un mètode per preveure amb un alt grau de probabilitat l’ocurrència de fets econòmics i polítics rellevants. El seu Economic Confidence Model planteja intervals de 8,6 anys entre els principals esdeveniments històrics i condueix a la conclusió que no hi haurà independència abans de l’any 2020.

Armstrong observa que va ser a partir del 2011 que hi va haver una onada creixent d’independentisme amb l’objectiu concret i declarat de la separació d’Espanya. Ara bé, si se sumen 8,6 anys al 2011, el resultat assenyala que caldrà esperar el 2020 perquè el cicle actual es conclogui amb algun esdeveniment rellevant des del punt de vista de l’independentisme.

En particular, Armstrong planteja la possibilitat d’una guerra civil que podria esclatar entre el 2018 i el 2020. L’economista reconeix que Espanya “ha anat sagnant” Catalunya i ara “està clarament a punt de trencar-se”. Ara Espanya és la quarta economia més gran de l’eurozona però deixaria de ser-ho sense la seva “regió més rica”. Per això, farà el que calgui per impedir la separació, inclosa l’aplicació de l’art. 155 que posaria fi a totes les formes d’autogovern de Catalunya i podria conduir a una guerra civil.

Agonia i mort del que fou un imperi

Una teoria semblant va ser desenvolupada el segle passat per l’empordanès Alexandre Deulofeu (1903-1978) que, en canvi, va arribar a la conclusió que Catalunya assolirà la independència només l’any 2029.

Segons Deulofeu, les civilitzacions i els imperis segueixen un cicle biològic comparable al cicle de vida d’un ésser viu, o sigui neixen, creixen, maduren, agonitzen i moren. El cicle de les civilitzacions duraria 1700 anys i es repartiria en dues fases –una de 650 anys de caos i creativitat i una altra de 1050 anys d’unificació, seguretat i despersonalització de l’individu– mentre que els imperis tindrien una durada d’uns 550 anys.

Entre altres coses, Deulofeu va preveure la caiguda de Hitler i el trencament d’Alemanya quan encara el Tercer Reich estava en plena expansió, i també va predir que Alemanya recuperaria la seva hegemonia durant el 21è segle sense necessitat de guerres.

Pel que fa a Espanya, constituïda el 1479 amb la unió de les corones d’Aragó i de Castella, Alexandre Deulofeu va preveure que la mateixa es desintegrarà el 2029 quan s’acabi el seu cicle vital de 550 anys. Potser la separació de Catalunya serà una de les causes principals d’aquesta desintegració, atès que deixaria una Espanya agonitzant, a la penúltima fase del seu cicle de vida, ofegada per la mancança del seu motor econòmic.

Related Posts

 • 36
  Ahir, la República de Catalunya ha estat proclamada al carrer pel poble. La jornada de vaga general i aturada de país com a protesta contra la brutalitat repressora de la policia espanyola, es va convertir en una reafirmació dels catalans en el seu desig de no formar part d'una Espanya…
  Tags: del, referèndum, independència
 • 32
  Mentre el president Puigdemont reclama una mediació internacional per resoldre el conflicte amb Espanya, no sense renunciar a declarar la independència els propers dies, un comunicat de la Comissió Europea ha insistit, en la línia habitual, que aquest conflicte és una qüestió interna espanyola. El comunicat diu així: Segons la…
  Tags: d, del, espanya, l, catalunya, independència, referèndum
 • 30
  El Govern espanyol presidit pels populars ha fet pública una sèrie d'amenaces adreçades a tothom que pugui contribuir a la celebració del referèndum de l'1-O. Per començar, ha advertit els eventuals proveïdors d'urnes que se'ls podrà acusar de coŀlaboració necessària en la comissió d'un delicte. I també els ha avisat…
  Tags: referèndum, del, independència, l

5 comments

 • Referent a Alexandre Deulofeu … l’escrit que hi ha envers a que Catalunya no serà independent fins al 2029, no és exactament així.
  Ell mai va dir una data concreta, (amb l’anàlisi matemàtic que ell fa, sempre hi ha un +/-) i va deixar escrit que la desintegració de l’estat espanyol es produiria als voltants de l’any 2029 (no Catalunya) que serà independent abans “en fi que s’ha de llegir el llibre”
  També va deixar escrit la desintegració soviética cap als vols de l’any 2000 i quan va succeir? al 1991.
  Va pronosticar molts mes esdeveniments i fins ara mai s’ha equivocat, i en aquests moments cadascú que pensi el que vulgui… Per cert fa 17 anys que per casualitat vaig saber d’aquest gran savi empordanès i em trec el barret… quina pena que per diverses raons en les que no hi vull entrar, sigui dins un calaix…

 • Antifranco Foraborbons

  Els fotrem fora per que estem cansats de humiliacions, depotisme, sagnia economica,privacio de drets humans fonamentals, viure ocupats a la nostra patria, governada des de l’estranger més de 300 anys, i moltes raóns més …per aixó hem dit PROU!!!

 • SI la teoria del s8,5 anys és correcta, el problema és agafar quan comença tot. I crec que aquí, el 2011, està mal agafat. Si podem posar una data a quan va començat l’independentisme a girar la truita i començar a ser important és amb la consulta d’Arenys de Munt, que van seguir molts altres pobles i ciutats. És el 13 de setembre de 2009 quan la truita comença a girar, i el 10 d’abril de 2010 ja havia votat 1 milió de persones en les consultes populars. És llavors quan els catalans comencen a veure que la independència és possible sense haver-hi de perdre la vida.
  per tant, els 8 anys i mig s’acaben a començaments del 2018 i no el 2020, cosa que sembla més raonable.
  Quant a Deulofeu, ell no va dir que Catalunya seria independent just el 2029, sinó que Espanya desapareixeria el 2029. La independència de Catalunya certament serà el començament de la fi d’Espanya, però no sé perquè no pot ser que orimer s’independitzi Catalunya i que 10 anys després, s’acabi Espanya.
  El problema de les dues teories és assegurar-se motl bé de quan poses la data d’inici. I crec que Martin Amsntrong s’equivoca en posar l’inici al 2011.
  Lo de la guerra, la veritat, no ho veig per enlloc. No acabes d’explicar perquè ell diu que hi haurà una guerra.

 • Carles Selva i Estruch

  Especulacions d’aquestes n’hi han moltes pero són sobre models matemátics. Poden semblar molt bé sobre el paper pero hi ha que mirar la realitat de més aprop. A Catalunya ara no pot haver guerra civil perquè no hi han dos bàndols, sí pot haber-hi conflictes de carrer però no dos bàndols armats capaços d’enfrontar-se en una guerra, per això faria falta que intervinguessin alguna potència extrangera.

Deixa un comentari