León de las Cortes a punt per fer una intervenció a Catalunya

Intervenció de l’autonomia de Catalunya, com es farà

Suspensió o intervenció? Mai no s’havia parlat tant d’un article concret de la Constitució espanyola, el 155, els uns debatent sobre la necessitat d’aplicar-lo i els altres afirmant que no s’atreviran.

Els líders del procés sempre han dit que el govern de l’Estat cedirà, o s’avindrà a negociar, abans de recórrer-hi. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ho acaba de reiterar: «No s’ha aplicat mai, i a més a més és molt complicat; no, no crec que apliquin el 155.»

No s’ha aplicat mai, perquè no ha fet falta. I no és complicar aplicar-lo, perquè està tot previst; tot, excepte la reacció que pugui haver-hi a Catalunya.

Segons la pròpia interpretació que en fa el poder legislatiu espanyol, es tracta d’un «mecanismo de control subsidiario, de carácter excepcional o extremo (y alcance incluso coercitivo), para situaciones igualmente excepcionales o extremas, consistentes en el incumplimiento por aquéllas [les Comunitats Autònomes] de obligaciones impuestas por la Constitución o las leyes o en actuaciones de las mismas que atenten gravemente al interés general de España» (sinopsis del CE 155).

En contra del que es diu habitualment, no es tracta de la suspensió o la dissolució dels organismes afectats sinó «de adoptar las medidas necesarias para el cumplimiento forzoso de las obligaciones incumplidas, en particular por medio de instrucciones de obligada observancia».

En primer lloc, el govern de l’Estat fa un requeriment al president de la comunitat autònoma afectada —el qual, convé recordar-ho, hi té la «representació ordinària de l’Estat» (CE 152)—, en aquest cas el president de la Generalitat de Catalunya. En llenguatge planer, li fa un ultimàtum.

Després, si el president de la Generalitat no en fa cas, el govern de l’Estat demana al Senat l’aprovació del que considera que són les mesures necessàries perquè la comunitat autònoma compleixi les obligacions que ha negligit. Aquesta aprovació ha de ser per majoria absoluta —en aquesta legislatura, el PP té una còmoda majoria de 130 senadors, d’un total de 208)—. El tràmit parlamentari està previst en l’article 189 del reglament del Senat.

El CE 155, a més, estableix que, per aplicar aquestes mesures, «el Gobierno podrá dar instrucciones a todas las autoridades de las Comunidades Autónomas». Està clar que no es tracta de la suspensió de l’autonomia sinó de la intervenció damunt aquesta autonomia, a fi i efecte que els seus responsables s’atenguin al que el govern central, amb un alt grau de discrecionalitat, considera l’interès general.

Llavors, feta aquesta intervenció, només la desobediència generalitzada dels qui treballen en la funció pública catalana podria contrarestar les mesures decidides a Madrid.

En cap moment el CE 155 es refereix a l’ús de les forces armades per constrènyer les autoritats autonòmiques; per això faria falta recórrer als estats d’alarma, excepció i setge previstos en el CE 116.

Related Posts

 • 45
  La Conselleria d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, que presideix Raül Romeva, ha enviat un memoràndum a ministeris d’exteriors d’arreu del món explicant la llei del referèndum i el marc legal i polític en què aquest es farà, mitjançant mecanismes internacionalment homologables. La Generalitat presenta aquesta llei com una «resposta…
  Tags: del, d, l, generalitat, referèndum, catalunya, gobierno, españa
 • 44
  El diputat a Madrid del PDeCat Jordi Xuclà ha declarat a l’agència Efe que estan disposats a negociar amb el PSOE una moció de censura contra el govern del PP després del primer d’octubre, a fi i efecte de disposar de nous interlocutors amb qui aplicar els resultats del referèndum.…
  Tags: del, l, referèndum, catalunya, no, ha, españa, generalitat, gobierno
 • 44
  Avui, el ministre d'economia, Luís de Guindos —que abans de ser ministre del govern Rajoy va treballar per Lehman Brothers Holdings Inc. amb el seu negoci d'hipoteques brossa (credits surprime) que va provocar la crisi financera a nivell mundial—, ha declarat avui, amb tota solemnitat, que «no s'està detectant deslocalització…
  Tags: del, no, catalunya, ha, govern, españa, gobierno, generalitat
 • 44
  Circula la idea que la data del 8 d’agost és decisiva per la resolució del conflicte plantejat a hores d’ara entre el govern de la Generalitat, decidit a convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya, i el Gobierno de España, decidit a impedir-ho. La jugada seria treure al president…
  Tags: d, referèndum, l, no, del, president, generalitat, al, més, s
 • 44
  Arran, que es defineix com a «eina aglutinadora útil per al jovent d’arreu dels Països Catalans», ataca ara a Mallorca. Informa Última hora que cap a dos quarts de nou del vespre d’ahir dimarts una vintena d’individus amb samarretes d’Arran van entrar al restaurant Mar de nudos llançant confetti i…
  Tags: d, més, al, tracta, del, s, españa, gobierno, catalunya, generalitat

Deixa un comentari