La Ley de Seguridad Nacional permet un estat de semiexcepció

La Ley de Seguridad Nacional, del 28/09/2015, promulgada amb el consens dels dos grans partits, PP i PSOE, és un instrument més modern que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola i des del primer moment es va veure que podria servir per impedir la tendència secessionista de la comunitat autònoma catalana. I sembla que està guanyant punts: Moncloa se inclina por la Ley de Seguridad Nacional frente al artículo 155 de la Constitución.

Té l’avantatge que la iniciativa recau en el govern de l’Estat, sense requerir cap tràmit parlamentari previ, però l’inconvenient que comportaria la declaració que certes activitats polítiques protagonitzades per càrrecs i ciutadans de Catalunya són una «situación de interés para la Seguridad Nacional». És de mal explicar al món que una quantitat considerable de gent que manifesta ganes d’anar a votar és una amenaça per a la seguretat. Una altra cosa seria si es produïssin talls de comunicacions, desabastaments, sabotatges o la neutralització de representants de l’Estat; llavors tothom acceptaria que l’Estat té l’obligació de restaurar la llei i l’ordre. O encara que només fos una mera declaració de desafiament a l’Estat, sense traduir-se en actes, també s’entendria que la seguretat està amenaçada. Arribat el cas que es decideixi aplicar aquesta Ley de Seguridad Nacional, es posarà molt d’èmfasi en la necessitat de «proteger la libertad, los derechos y bienestar de los ciudadanos» (art. 3).

No és una llei apta per resoldre conflictes entre diferents nivells de l’administració, però sí permetria reforçar el govern per reconduir una situació que se li escapa de les mans. Per reial decret, podria nomenar «una autoridad funcional» i determinar «sus competencias para dirigir y coordinar las actuaciones que procedan» (art. 24). Aquesta autoritat funcional, és clar, estaria per sobre de les altres, de les autoritats autonòmiques en aquest cas, que haurien d’avenir-s’hi:

La Declaración de situación de interés para la Seguridad Nacional supondrá la obligación de las autoridades competentes de aportar los medios humanos y materiales necesarios que se encuentren bajo su dependencia, para la efectiva aplicación de los mecanismos de actuación.

A efectes pràctics, sense arribar a la declaració de cap dels estats excepcionals previstos, regulats per la LO 4/1981: el d’alarma, el d’excepció, i el de setge, aquests dos últims amb suspensió de drets, la Ley de Seguridad Nacional n’estableix un de semiexcepció durant el qual el govern de l’Estat tindria els poders necessaris per fer baixar de l’escenari els càrrecs polítics i els funcionaris que consideri una amenaça per a la seguretat.

Related Posts

 • 89
  La data triada per fer un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, el diumenge 1 d’octubre, condiciona el calendari polític de tal manera que en resulten afectades les vacances de molts alts càrrecs i funcionaris. Es preveu que el Parlament de Catalunya avanci al 15 d’agost la represa de…
  Tags: d, l, catalunya, y, se, civil, gobierno, generalitat, referèndum, govern
 • 66
  No és nou l'odi patent i inequívoc cap a Catalunya i que traspua dels textos de molts mitjans de comunicació amb seu a la capital d'Espanya. Tampoc és nou l'odi que pregonen alguns cap a tot el que es refereix a aquesta comunitat autònoma. El sectarisme inculte i més caspós…
  Tags: mossos, policia, catalunya, pel, d'esquadra, guàrdia, civil, nacional, referèndum
 • 65
  Espanya està a punt de rebre nous contingents d'immigrants clandestins que comencen a veure que la ruta d’entrada per Itàlia està saturada. L’ambaixador italià davant la UE ha fet saber que «la situació està en els límits de la capacitat de gestió, amb un impacte sobre la vida sociopolítica del…
  Tags: l, d, govern, mossos, civil, d'esquadra, policia, nacional, guàrdia, españa
 • 63
  Recibimos y publicamos la carta que un agente de los Mossos d'Esquadra ha querido dirigirse a sus compañeros de la Guardia Civil y de la Policía Nacional. Este mensaje va dirigido a todos los Policías Nacionales y Guardia Civiles que han sido enviados a Cataluña por el Ministerio del Interior…
  Tags: y, los, para, policia, nacional, referèndum, d'esquadra, mossos, guàrdia, civil
 • 60
  La comissió jurídica de la patronal catalana Foment del Treball Nacional ha elaborat un document en què afirma que «el projecte de llei del Referèndum d’Autodeterminació no ha d’arribar a presentar-se al Parlament de Catalunya i, en cap cas, hauria d’arribar a aprovar-se» per tal com «imposa una declaració unilateral…
  Tags: d, referèndum, pel, catalunya, nacional, d'esquadra, mossos, pacte, generalitat

Deixa un comentari