Ada Colau

El missatge ambigu d’Ada Colau sobre el referèndum

Ada Colau ha tornat a fer servir les xarxes socials per intentar entabanar els internautes amb un missatge on es diu tot i el contrari de tot. El Papa Francesc no hauria sabut fer-ho millor. A través d’un text boirós i ambigu, típic de qui no vol que se l’entengui, la líder màxima dels comuns s’ha desmarcat de tota decisió sobre el referèndum, per tal que cada lector pugui interpretar el seu missatge segons la seva ideologia i els seus desitjos.

Vegem el contingut del seu missatge:

1. Sempre hem estat un espai sobiranista que defensa i treballa activament perquè Catalunya pugui decidir la seva relació amb l’estat a través d’un referèndum efectiu, amb garanties.

O sigui, Colau & co. treballarien “activament” per un referèndum acordat amb l’estat espanyol? Ara bé, potser ella no se n’ha adonat perquè estava ocupada difamant els adversaris polítics, però això ja s’ha intentat i ja s’ha comprovat que és impossible.

A més, encara es parla de “relació amb l’estat”? Per als que reclamen el referèndum, tota relació ja fa temps que s’ha acabat. Ara, el que s’ha de decidir és si trencar-la o no, aquesta relació malaltissa. I qui simplement vol canviar-la, sense trencar-la, que vagi a votar i voti “no”.

I pel que fa a la demanda de garanties avançada per una persona que s’autoproclama revolucionària, millor sobrevolar la contradicció…

2. El nostre consens intern és la defensa del referèndum, en canvi som un espai plural sobre les possibles respostes: tenim independentistes, federalistes, confederalistes… i per nosaltres aquesta pluralitat és una de les principals fortaleses del nostre espai, perquè ens apropa a la realitat plural del país. Cuidar aquesta pluralitat és per nosaltres un objectiu polític prioritari.

Si és veritat que dintre els comuns hi ha de tot, per què no donar ple suport al referèndum, sigui com sigui, vagi com vagi? I que cadascú expressi les seves “possibles respostes”. Massa fàcil presumir de pluralitat i després imposar una posició segons les exigències electorals dels seus dirigents. Sovint, l’intent de no descontentar ningú –en aquest cas, unionistes i independentistes– tot just produeix el seu contrari, assolint l’efecte d’allunyar tothom.

“Cuidar aquesta pluralitat és per nosaltres un objectiu polític prioritari”, diu la Colau. En altres paraules, pescar vots per totes bandes és l’objectiu prioritari, que provinguin d’independentistes, d’unionistes, de federalistes o del que sigui. Només compta que votin. Com més emboirats, millor. Com més confosos, millor.

3. Hem expressat dubtes sobre l’1 d’octubre, igual que els han expressat altres espais polítics i molta gent diversa. Amb la informació de què disposem a dia d’avui, no sembla que estiguem davant un referèndum efectiu i amb garanties. En tot cas els dubtes són sobre l’eficàcia, no sobre l’objectiu ni el compromís amb el dret a decidir.

Ada Colau fa servir l’excusa dels dubtes sobre l’eficàcia per negar el suport del seu partit. Presumeix del seu “compromís amb el dret a decidir”, però el compromís desapareix al davant de la mancança de garanties? O sigui, la Colau faria la revolució amb el permís de l’estat. Un aplaudiment per la valentia.

4. […] A nivell d’Ajuntament de Barcelona, aquest suport es concretarà quan el Govern concreti la convocatòria i el que demana als ajuntaments. És absurd que se’ns demani concreció als ajuntaments quan qui convoca i organitza no ha concretat. Ara bé, ja hem dit molts cops que en cap cas posarem en perill la institució ni els treballadors públics.

Molt típic dels comuns: algú altre té la culpa. En aquest cas el Govern perquè no ha concretat la convocatòria.

Per acabar, la perla final.

[…] A mi NO em preocupa que el “referèndum” sigui “unilateral” respecte al Govern del PP. Però sí em preocupa que sigui unilateral respecte a la meitat del poble que “té dret a decidir”. […] Reivindico els matisos, els dubtes, el debat honest sense que algú et col·loqui en el bàndol dels traïdors si no dones la resposta que el règim binari ha previst. […]

Ada Colau diu que seria un referèndum “unilateral respecte a la meitat del poble que té dret a decidir”. Però qui l’hauria exclosa aquesta meitat del poble que menciona? No serà que s’han autoexclòs fent-li cas a ella? Perquè tothom que tingui dret de vot, si contrari a la independència, podrà –torno a dir– votar “no” i seguir com abans. Si guanya el “no”, se seguirà amb Espanya i no se li tallarà un dit a ningú.

Aleshores, que tingui “eficàcia”, que hi hagi “garanties” o que sigui “unilateral”, la solució (com sempre) és la més senzilla: anar a votar, traçar una creu sobre la papereta segons les pròpies conviccions, res més. Boicotejar el referèndum és boicotejar la democràcia, res més. 

Related Posts

 • 70
  Fins ara, 682 ajuntaments han confirmat al Govern que obriran els col·legis en ocasió del referèndum convocat per a l'1 d'octubre i que col·laboraran en tot el que calgui. En canvi, només 41 han respost negativament mentre que 3 han respost sense aclarir què acabaran fent. Entre aquests tres, com sabem,…
  Tags: no, ada, colau, del, referèndum, dels, barcelona, comú
 • 69
  Segons reconeix El País, la mesura adoptada per Ada Colau amb l'objectiu de posar fi al fenomen dels pisos turístics iŀlegals ha fracassat clamorosament. La susdita mesura preveia que els propietaris dels pisos turístics iŀlegals denunciats poguessin obtenir la condonació del 80% de la multa si destinaven l'immoble a lloguer social.…
  Tags: dels, del, ha, colau, ada, barcelona, comú
 • 68
  L’Ajuntament de Barcelona no té gaires manies a l’hora d’acollir i promoure qualsevol extremisme ideològic. L’últim cas que ha transcendit és l’anomenada «I Feria del Libro Marxista» —primera, a Barcelona; a Madrid també en fan una i van per la cinquena—, organitzada per un ens que es diu «Universidad Obrera»,…
  Tags: no, del, ha, sobre, barcelona, comú, colau, ada
 • 67
  Van arribar al govern de l’Ajuntament de Barcelona imposant als seus càrrecs un sou de 2.200 € al mes i catorze pagues l’any, o sigui 30.800 €, com es pot comprovar al capítol de transparència —encara que hi ha excepcions—. Ara n’estan penedits, de les limitacions econòmiques que imposa el…
  Tags: no, del, se, comú, ha, sigui, barcelona, colau, ada
 • 66
  El govern d'Ada Colau ha encarregat la construcció d'un carril bici a Comsa, una de les empreses investigades per la trama del 3%. Tal com explica el diari La Vanguardia, l'adjudicació és de fa unes setmanes i, de fet, l'Ajuntament continua treballant amb aquestes societats de forma habitual. Es dóna…
  Tags: del, colau, no, dels, més, cas, ha, barcelona, comú, ada

Deixa un comentari