Films espanyols

Serà obligatori veure trenta films espanyols a l’institut

L’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España acaba de proposar que un comitè d’experts —previsiblement elegit per la mateixa Academia— estableixi una selecció de trenta films espanyols —trenta, ja han decidit que aquesta sigui la xifra màgica— que els menors de setze anys —és a dir, els subjectes a l’ensenyament obligatori— hagin de veure de manera «incontestable».

Tot això implica, com és habitual, reunions de comitès de relació entre responsables del cinema i de l’ensenyament, cursets de formació del professorat, i subvencions per ci per llà.

És comprensible, tot i que una mica exagerat, que manifestin interès que el cinema s’aprengui «com un contingut fonamental de la cultura humanística», però és inacceptable que vulguin convertir els alumnes de secundària, i potser de primària també, en públic captiu del cinema espanyol amb l’objectiu que se sentin «orgullosos del seu propi cinema».

Si, després de veure aquests trenta films, se senten orgullosos o avergonyits, és cosa de cadascú, ja que se suposa que els deixaran tenir criteri propi. O potser no, potser qui no se senti orgullós del film que li acaben de projectar no progressarà adequadament i l’haurà de tornar a veure les vegades que faci falta fins que quedi inflat d’orgull.

En tot cas, trenta films aptes per menors de setze anys, ja que se suposa també que respectaran els criteris de qualificació
que el ministeri de Cultura té establerts, no són suficients per fer-se una idea de tota una cinematografia nacional — encara que potser sí per dissuadir el públic adolescent de veure’n cap altre voluntàriament.

Hi va haver un ministre de Cultura, l’inoblidable José Ignacio Wert Ortega, que va manifestar obertament que l’objectiu del seu ministeri era espanyolitzar els alumnes catalans; ara l’Academia del Cine, en l’àmbit de la seva competència, vol fer el mateix, i no solament amb els catalans: vol cinemaespanyolitzar tots els alumnes espanyols.

L’Acadèmia del Cinema Català encara no ha dit res. Deuen estar rumiant què han de fer, si protestar per aquesta agressió espanyolista, o copiar-los la idea.

Related Posts

  • 32
    En l’article República Catalana de la Wikipedia en espanyol ja consta que ha estat proclamada «en 2017 por el gobierno de la Generalitat tras el referéndum realizado el 1 de octubre». Aquest article parla també de la República proclamada per Pau Claris el 1640 i de la «República Catalana como…
    Tags: del, se, generalitat, l, ja, no, català, catalunya, español
  • 30
    Justo Bueno Pérez era el cap del grup de sorges de la FAI que va assassinar els germans Badia —Miquel i Josep Badia Capell—, el 28 d’abril del 1936, davant el nº 38 del carrer Muntaner. El 24 d’agost del mateix any, assassinen el periodista Josep Maria Planes, que feia…
    Tags: del, l, catalunya, no, generalitat, català

Deixa un comentari