Llibre Lluís Pastor Capità de la teva vida

Lluís Pastor revela el secret per a la realització dels somnis

El destí te’l fas o te’l fan. No sé qui ho va dir, però tant és. I per fer-te’l cal traçar un full de ruta. Sense mapa no es va enlloc, o potser sí. Però, en aquest cas, confies la teva vida al cas, a l’atzar, i potser no és el que vols. Per consultar el mapa, és clar, has de saber on vols anar. Idees clares i camí per recórrer. Passos per fer.

“Si no saps el que vols i no poses fil a l’agulla, la teva vida no l’acabes de portar tu”, diu Lluís Pastor, director del eLearn Center de la UOC i escriptor prolífic de manuals que –ho afirmo per experiència personal– provoquen addicció. És més, en el seu llibre Capità de la teva vida suggereix com fer-ho, com “posar fil a l’agulla” per donar a la vida la direcció que es desitja.

Teniu un somni que fins ara no heu tingut la valentia de perseguir? Endavant, ha arribat el moment de fer el primer pas. Lluís Pastor explica com perseguir els somnis perquè es facin realitat. No, no té poders màgics, no ven amulets de bona sort. Només ensenya com planificar el futur  i ho fa aplicant a la vida les estratègies empresarials. Pastor explica com organitzar-se per realitzar els propis somnis, ja que l’organització i el compromís són la base de qualsevol èxit personal i professional.

El pla estratègic per acomplir els objectius

Per començar, el somni ha de deixar de ser tal i ha d’esdevenir el que Pastor defineix un “objectiu estratègic”. Un cop s’hagi fixat l’objectiu estratègic, cal fer un pla per assolir-lo, com el pla que redacten les empreses per aconseguir els resultats que es proposen. El pla estratègic conté els objectius operatius que et conduiran a la meta i “t’obliga a treballar per allò que vols”, explica Pastor. És un full de ruta, doncs, amb controls periòdics de l’estat d’avançament i amb la possibilitat de canviar el nostre itinerari durant el camí, si cal o si ho desitgem.

Per cada objectiu estratègic, el llibre proposa fer dos tipus d’anàlisi, una interna i una externa. La primera es refereix a nosaltres mateixos, a les nostres fortaleses i debilitats. La segona és relativa a l’ambient que ens envolta, és a dir, a les oportunitats i a les amenaces. Per assolir l’objectiu, cal superar les debilitats i treure suc de les fortaleses, s’han de convertir les oportunitats en alguna cosa concreta i s’ha d’actuar perquè les amenaces es difuminin. I això s’ha de fer programant les accions concretes que s’hauran de dur a terme, accions ordenades en el temps segons la seva importància, urgència i possibilitat.

De tant en tant –cada sis mesos, per exemple–, caldrà comprovar si les accions programades s’estan duent a terme. Es repassaran les accions fetes i es reorientarà l’estratègia si escau, eventualment incorporant noves accions al pla estratègic, modificant i creant nous objectius operatius o fins i tot afegint nous objectius estratègics.

Doncs bé, qui no té somnis? Jo en tinc una llista més llarga que la catifa dels Oscars. I ja no tinc 20 anys. Aleshores, que els somnis es tornin objectius, que els objectius es facin plans, que els plans es converteixin en accions. “La vida fuig, l’abril se’ns escapa”, escrivia Joan Sales. És per això que cal menjar-se-la fins que n’hi ha, de vida.

2 comments

  • Tot això és molt bonic Stella i està molt bé tenir el cap al núvolsl, però mantenint els peus a la terra.

    Fa no gaire llegia a un dels molts gurus del emprendimient, bastant assenyat entre la multitud de fantasmes que pululan pel món del coaching a la meva manera de veure i venia a dir una cosa així com: “el consell de treballar en el que t’agradi és un consell terrible. Al mercat li importa una m….a el que t’agrada o no”. Posa’t a treballar en un nínxol que tingui demanda al mercat i especialitza’t en ell. Acabarà agradant-te perquè en especialitzar-te ho faràs cada vegada millor i et permetrà conquistar els teus somnis.

    Amb els somnis considero que passa el mateix. Han de ser lògics, realistes i assolibles.

    • De fet, aquest llibre explica com realitzar els somnis que es poden realitzar, no t’ensenya a volar ni et converteix en una rock star. Llegeix-lo i després em diràs què en penses.

Deixa un comentari