Barcelona

El canvi climàtic: un altre pretext per recaptar impostos

El Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de canvi climàtic, en línia amb el que la Unió Europea espera de les nostres administracions. Rere la retòrica apocalíptica habitual sobre les amenaces al clima que comporten les activitats humanes, s’endevina un mòbil ben prosaic: apujar impostos.

És significatiu que aquesta llei sobre el canvi climàtic no hagi estat afectada pel clima polític de confrontació oberta a l’entorn del referèndum del 1-O. L’aprovació s’ha assolit «per 122 vots a favor i 11 abstencions»; només el PP s’ha abstingut, i tots els altres grups han coincidit en la major part de la llei.

Més que de canvi climàtic —tot està sotmès al canvi, com va dir Heràclit—, haurien d’haver parlat més pròpiament d’escalfament global originat per l’activitat de l’home —una qüestió prou controvertida—, però tant se val. El més important d’aquesta llei, i l’única cosa realment tangible que se’n derivarà, és això:

Fiscalitat ambiental : Estableix que les administracions públiques han de gravar les actuacions que fan augmentar la vulnerabilitat o incrementen les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i han d’incentivar fiscalment les actuacions que afavoreixen l’adaptació al canvi climàtic o la reducció d’emissions. Es gravaran les emissions portuàries de grans vaixells.

Davant la inconcreció dels objectius, el fisc podria gravar qualsevol negoci o qualsevol particular argumentant que fan servir un vehicle, o que posen la calefacció a l’hivern, o l’aire condicianat a l’estiu, ja que que fent-ho estan perjudicant el planeta sencer.

Related Posts

 • 52
  Ja és oficial. Ara sí que es pot donar per acabat el procés. Àrtur Mas ha fet un altre «pas al costat» —és la seva manera de dir que plega— i deixa la direcció del partit abans conegut com a CDC, exactament dos anys després que va renunciar a ser…
  Tags: l, d, ha, del, catalunya, parlament, unió, europea, generalitat
 • 42
  El consell de Ministres de divendres ha sol·licitat presentar tres recursos d'inconstitucionalitat a lleis catalanes. Les afectades són dues lleis, una d'elles la de canvi climàtic, i un decret llei del Parlament de Catalunya. La llei, aprovada al juny d'aquest any, té com a objectiu reduir les emissions de gasos…
  Tags: canvi, llei, climàtic, al, del, administracions, ha, parlament, catalunya, emissions
 • 39
  Mentre el president Puigdemont reclama una mediació internacional per resoldre el conflicte amb Espanya, no sense renunciar a declarar la independència els propers dies, un comunicat de la Comissió Europea ha insistit, en la línia habitual, que aquest conflicte és una qüestió interna espanyola. El comunicat diu així: Segons la…
  Tags: d, europea, del, ha, l, al, més, han, catalunya, unió
 • 39
  Quan va començar tot això que en diem el procés, hi havia dues idees que el van facilitar. La primera era que la ruptura amb Espanya no implicaria la sortida de la Unió Europea. Això era un dogma inqüestionable, i si algú gosava tímidament dir que és impossible, se’l titllava…
  Tags: l, del, catalunya, d, europea, més, al, s, unió, parlament
 • 37
  L’expulsió d’un senegalès en situació irregular ha estat obstaculitzada per uns quants passatgers catalans que, en veure’l emmanillat i custodiat per la Guardia Civil, van improvisar un motí. El resultat ha estat que el vol VY7888, de Barcelona a Dakar, va sortir amb més de quatre hores de retard, amb…
  Tags: l, ha, més, d, del, s, unió, europea, generalitat, catalunya

One comment

 • L’empresa de creuers més gran del món va deixar d’atracar en el port de Barcelona el mateix dia en què la Colau va insinuar que anava a establir un impost per als creuers o creueristas. Ara atraquen a València, on es descollononan de l’estupidesa dels catalans. Como no els va sortir be la jugada, ara s’iventan això. El cas es cobrar de qui sigui com sigui. Gràcies, Colau i banda de grimpes afins.

Deixa un comentari