No tinc por

És clar que tenim por, i cal que ho reconeguem obertament

El lema «No tenim por» s’ha imposat com a expressió de rebuig a la matança de les Rambles. Fora de Catalunya pot semblar una afirmació rotunda de valor, però aquí és inevitable pensar en la lletra d’una cançó molt bleda del Club Super3, un programa infantil de TV3. Es tracta de Uh! Oh! No tinc por!:

Estic sola a la foscor
i res no m’espanta.
Aprofito per pensar,
per imaginar-me
laberints on aniré
a buscar els meus somnis:
tard o d’hora els trobaré
perquè no hi ha res
que a mi em sembli aterridor.
Uh! Oh! No tinc por!

La frase s’ha fet servir també, aquests últims temps, com a consigna engrescadora en el marc del procés, fins i tot des del mateix govern. En aquest cas té sentit, perquè es tracta de cohesionar les files i provar de doblegar la voluntat de l’Estat. No té sentit, en canvi, davant uns enemics posseïts per un odi irracional que perpetren matances indisciminades, com la del dia 17 a la Rambla.

És clar que tenim por!

Fa anys que tenim por, i cada vegada tenim més dret a tenir por i a rebutjar que ens acusin de porucs.

Perquè, només des del 2014, hi ha hagut a Europa, a causa del terrorisme islàmic, 349 morts i 1.729 ferits — sense comptar els de Rússia, sense comptar els de Turquia, sense comptar els europeus abatuts en altres llocs del món.

Perquè cada vegada ens toca de més a prop, perquè estàvem amenaçats i perquè ens ho vèiem a venir.

Perquè, després de cada atemptat, hem hagut de sentir les mateixes banalitats en boca dels experts de guàrdia i les mateixes declaracions de fermesa en boca dels governants que no han sabut impedir-lo i que reincidiran a no impedir el següent.

El terrorisme islàmic, o el gihadisme, no és una desgràcia natural a què ens hàgim de resignar, com a la grip o als terretrèmols; és una guerra declarada contra nosaltres. Ignorar aquest fet no ens ajudarà pas a sobreviure.

Les declaracions institucionals, tant de l’Ajuntament de Barcelona com del Govern de la Generalitat, passen per alt l’origen i el caràcter islàmic dels autors de la matança.

Qui ha estat?

Parlen del «terror», de «cops d’odi», d’«atemptats bàrbars» , d’«atemptats covards»… Sentint-los, no es pot saber qui ens ataca. És cosa de l’organització Spectre, contra la qual lluitava James Bond? Estem patint una ofensiva zombie? S’han escapat uns dimonis de l’avern?

Si no sabem qui és l’enemic, no podrem reconèixer-lo quan vingui a atacar-nos. I ja és aquí. Però, de moment, encara no hi ha ni tan sols l’entrada ‘gihadisme’ en la wikipedia en català.

El Govern, tot seguit, ens convoca a una manifestació dissabte que ve, 26 d’agost per dir clarament a qui ens vol dividits que no tenim por.

El que pot veure tothom és que en tenim tanta, de por, que no anomenem l’enemic, i ens hi referim com «qui ens vol dividits», «qui ens vol derrotats».

No podem continuar amb la idea, com diu la cançó, que «no hi ha res que a mi em sembli aterridor», perquè sí és aterridor que vingui algú a posar bombes en llocs públics per matar tot el que hi hagi.


.

_____
(Foto: diari Ara)

Related Posts

 • 87
  El president de la Generalitat ha negat que la CIA hagués advertit els Mossos d’Esquadra de la imminència d’un atemptat a Barcelona, com algun mitjà havia anunciat, ja que no existeix cap contacte directe de les forces de seguretat catalana amb les agències d'espionatge internacionals. Ho ha fet en una…
  Tags: ha, d, mossos, no, del, barcelona, l, govern, rambla, generalitat
 • 75
  Per què no hi ha pilones de seguretat en els accessos a les Rambles o al Portal de l’Àngel, malgrat un suggeriment explícit del ministeri de l’Interior d’abans de Nadal? També els observadors més sensats ho havien advertit, com Xavier Torrens. Hi ha hagut prou antecedents, a Europa, de l’ús…
  Tags: no, l, d, del, hi, ha, rambles, barcelona, mossos, rambla
 • 68
  L’empresari àrab Ghaleb Jaber Ibrahim, que viu i fa negocis a Santiago de Compostela, té les seves pròpies idees sobre els fets del 17-A. En una entrevista al Correo Gallego —“Para Europa los muertos de Siria son daños colaterales. Para ellos lo son los nuestros”—, que ha estat divulgada per…
  Tags: del, d, no, l, ha, por, catalunya, mossos, d'esquadra, terrorisme
 • 67
  Unes breus reflexions que sorgeixen immediatament després dels fets del 17-A, a l'entorn dels protagonistes dels fets: Els terroristes vivien en una casa ocupada Una casa propietat d’un banc, que se’n va desinteressar o va ignorar el fet que uns malfactors l’ocupaven. La majoria dels ocupes són uns desgraciats que…
  Tags: d, no, del, l, ha, d'esquadra, mossos, rambla, terrorisme, gihadisme
 • 66
  L’omnipresència de la campanya pel referèndum del 1-O, rebaixat a mobilització pels seguidors d’Ada Colau, ens pot fer perdre de vista l’amenaça del terrorisme islàmic que ataca dia sí dia també pertot Europa. A Chalon-sur-Saône, població d’uns 45.000 habitants de la Borgonya, divendres passat dues dones van ser agredides, independentment…
  Tags: l, d, del, ha, catalunya, generalitat, gihadisme, terrorisme, featured, ada

Deixa un comentari