Barcelona Cambrils Atemptats gihadistes

Reflexions improvisades sobre els assassins del 17-A

Unes breus reflexions que sorgeixen immediatament després dels fets del 17-A, a l’entorn dels protagonistes dels fets:

Els terroristes vivien en una casa ocupada

Una casa propietat d’un banc, que se’n va desinteressar o va ignorar el fet que uns malfactors l’ocupaven. La majoria dels ocupes són uns desgraciats que s’aprofiten del sistema, molts potser delinqüents però no pas terroristes; ara bé, el forat negre legal en què viu un munt de gent ha demostrat que pot tenir conseqüències devastadores. Urgeix desocupar totes les cases ocupades i identificar els seus ocupants il·legals. Els propietaris que no hagin denunciat una ocupació han de ser investigats.

Els terroristes tenien un munt de bombones de butà

Mitja dotzena de bombones en una casa particular poden servir per fer barbacoes; quan passen de cent, o és una indústria clandestina, o s’està preparant una arma de destrucció massiva. Cal investigar com van arribar a acumular-ne tantes, si ho van fer d’una en una o a l’engròs, i si hi ha un mercat negre de bombones de butà.

L’explosió fortuïta d’Alcanar va fer impossible un atemptat molt més gros

L’atropellament a les Rambles i l’intent d’atac a Cambrils van ser improvisacions degudes a la impossibilitat de dur a terme el seu propòsit de fer una gran explosió i davant la perspectiva de ser descoberts. Els cops de sort només passen una vegada, i cal no confiar-hi.

Els terroristes poden sorgir en una població petita

Semblava que el brou de cultiu del terrorisme eren les grans concentracions urbanes, on una gran quantitat d’immigrants s’apleguen en banlieues deshumanitzades. Doncs no, els terroristes del 17-A, almenys tots els que han estat morts o detinguts, eren de Ripoll, una població de 11.000 habitants tirant llarg, on semblava aplicable el tòpic que tothom es coneix.

La integració no hi té res a veure

Els terroristes del 17-A havien fet l’escolarització obligatòria a Ripoll, vuit dels dotze membres de la cèl·lula treballaven en empreses de la zona —l’argument habitual de la crisi econòmica, l’estar sense feina, la incertesa del futur… no es pot aplicar— i, allò que es diu, semblaven perfectament integrats. Hi ha altres factors que expliquen el que ha passat.

Els assistents socials no tenen idea del que passa

L’administració catalana ha cregut sempre que amb una xarxa clientelar d’assistència podria prevenir els problemes, però no és així. Una immensa burocràcia de psicòlegs, sociòlegs, pedagogs, mestres, assistents socials i interlocutors comunitaris és totalment ineficaç davant l’ofensiva terrorista. Els laments de la Raquel són la constatació d’un fracàs col·lectiu.

Ningú no es radicalitza si no vol

S’ha intentat fer passar els assassins del 17-A com uns pobres nois manipulats per un imam, però per bons que fossin els dots de líder i d’organitzador d’aquest personatge, cada un d’ells tenia un impuls particular a fer el mal que tard o d’hora s’hauria manifestat. Encara que en un temps relativament breu, va haver-hi massa reunions, moviments, estades en habitatges lluny de casa i planificació d’accions de guerra, com perquè se’ls pugui qualificar d’individus sense opinió pròpia i subordinats a un líder carismàtic. A més, no estaven sols; tenien família, amics, gent a qui recórrer si sentien la necessitat de sortir d’aquell grup i del merder on s’havien ficat.


Foto: Casa ocupada pels terroristes a Alcanar, agència Efe.


.

Related Posts

 • 94
  Des del primer moment després del 17-A, es va posar molt d’èmfasi en el paper de l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty com a manipulador i reclutador d’un grup de joves aliens a tot extremisme, la integració dels quals quedava fora de dubte: L’imam de Ripoll i la radicalització dels joves.…
  Tags: l, d, no, del, dels, ha, mossos, d'esquadra, ripoll, terrorisme
 • 83
  L’ Estat Islàmic (o ISIS, o Daesh) ha divulgat un altre vídeo parlant en espanyol i amenaçant directament els espanyols. Surt un sorge que diu: Si no pots fer la hijra a l’Estat Islàmic, el gihad no té fronteres. Feu gihad allà on estigueu. Allah estarà complagut amb vosaltres. La…
  Tags: no, l, del, mossos, d'esquadra, rambla, terrorisme, gihadisme, cambrils, featured
 • 82
  Per què no hi ha pilones de seguretat en els accessos a les Rambles o al Portal de l’Àngel, malgrat un suggeriment explícit del ministeri de l’Interior d’abans de Nadal? També els observadors més sensats ho havien advertit, com Xavier Torrens. Hi ha hagut prou antecedents, a Europa, de l’ús…
  Tags: no, l, d, del, dels, ha, terroristes, barcelona, mossos, rambla
 • 81
  Després d’uns atemptats com els del dia 17 a Barcelona i a Cambrils, s’alcen veus que s’afanyen a dir que no tots els musulmans són terroristes i que el principal perill de les nostres societats europees és la islamofòbia. Però qui ha dit mai que tots els musulmans són terroristes?…
  Tags: no, l, terroristes, d, ha, del, rambla, mossos, d'esquadra, terrorisme
 • 72
  Aquest migdia, el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu i la fiscal encarregada del cas Ana Noé han començat l’interrogatori del primer dels terroristes detinguts per l’atemptat de dijous passat a Barcelona. Es tracta de Mohamed Houli Chemlal, ferit en l’explosió de la casa d’Alcanar on s’emmagatzemaven el centenar de…
  Tags: l, del, d, cambrils, terroristes, dels, barcelona, casa, s, terrorisme

One comment

Deixa un comentari