Ponts El Lloar

Els ponts d’El Lloar, una lliçó de desobediència

Filla, estimada Claire,

Saps bé que som d’on tenim els peus. La terra no ens pertany, nosaltres pertanyem a la terra que trepitgem. Nosaltres som part d’aquest lloc des de sempre. Avui mirem aquest paisatge tranquil amb senglars, tortugues i ocells. Però no sempre va ser així.

L’altre dia em van explicar una història; una història de la qual som part també nosaltres. Una història que va passar fa molt temps en aquest mateix lloc on ara tenim els peus.

Fa vuitanta anys en aquest lloc va haver-hi una guerra cruel, tot ple d’explosions, foc i devastació. El teu besavi va viure-la aquí mateix.

Havien perdut la batalla del riu Ebre i havien de retirar-se cap a Barcelona. Els enemics, que eren éssers molt cruels i dolents, no tardarien a arribar i s’havia d’alentir el seu avanç; doncs la guerra estava ja perduda.

El nostre avi era el sergent d’un escamot de soldats que tenia l’encàrrec de dificultar el pas de les tropes enemigues per poder donar temps als altres soldats per retirar-se.

L’avi tenia l’ordre de fer volar els ponts d’aquestes carreteres plenes de barrancs i corbes per així aturar l’enemic.

Estem a El Lloar. És aquell poble que es veu sobre el turó. Per pujar a aquest poble hi ha dos ponts: aquest que veus i un a l’altre costat d’aquestes muntanyes. Les ordres eren clares: destruir tots els ponts perquè no hi passessin els enemics.

El teu besavi amb els seus soldats van fer volar pels aires el pont de l’altre costat del poble, que és per on venien les tropes sarraïnes de Franco.

Aleshores, calia fer explotar aquest pont. Ja havien fet els forats que veus a les pedres i havien col·locat els explosius. Al poble encara quedava gent que no podien portar al seu camió.

El sergent i els seus homes van decidir desobeir les ordres que els havia donat el comandament de l’exèrcit de l’Ebre, un tal Enrique Líster (de qui després es va saber que també volia destruir Barcelona perquè no es pogués aprofitar res, com va fer amb les fàbriques de Terrassa).

El pont és aquest que veus. No el van volar, i el que va passar va ser que els habitants del poble van poder fugir dels sarraïns perquè, quan van refer l’altre pont, ja no es van aturar a El Lloar i van continuar a tota pressa el camí cap a Barcelona.

Gràcies al fet que el teu avi i els seus homes van desobeir, es van poder salvar moltes vides i evitar saquejos.

El nét d’un dels habitants d’aquest poble em va explicar aquesta història que és seva, de la seva família i del seu poble, i que ara també és nostra i de la nostra família, i que podrem portar amb orgull per sempre.

Aquells homes amb el teu avi al capdavant van desobeir perquè van escoltar el seu cor.

Desobeir, de vegades, és un acte necessari i fer-ho dóna sentit a la nostra existència.

Related Posts

 • 42
  Segons informa el Ministeri d'Interior espanyol, aquest cap de setmana la Guàrdia Civil ha confiscat més d'1,3 milions de cartells i material de propaganda del referèndum durant la inspecció en una empresa de distribució. https://twitter.com/interiorgob/status/909394022615089152 L'empresa intervinguda té seu a Montcada i Reixac. S'hi ha trobat fullets informatius, cartells més…
  Tags: civil, del, seva, ara, ja, al, cap, aquest, featured
 • 38
  La Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra han detingut un jove francès d'origen marroquí al peatge de l'AP-7 de la Jonquera (Alt Empordà) disparant-li un tret a la cama per no haver fet cas a les seves indicacions mentre continuava cridant "Al·là és gran". La policia ha aturat l'home per un control…
  Tags: al, del, peus, cap, ara, d'un, civil, no, fet, featured
 • 38
  La Guàrdia Civil s'ha personat a la comissaria regional dels Mossos d'Esquadra de Ponent, a Lleida, per reclamar la gravació i transcripció de les converses dels telèfons de dos comandaments i també d'un tercer agent que va participar en la coordinació del dispositiu del dia del referèndum. També s'ha requerit la…
  Tags: del, dels, civil, d'un, featured
 • 38
  Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han demanat a la Mesa l'admissió a tràmit de la llei del referèndum per la via d'urgència perquè pugui debatre's i aprovar-se durant el Ple d'avui mateix. Mentrestant, diuen que més de 2.000 policies i guàrdies civils estan a punt…
  Tags: aturar, del, civil, d'un, mateix, featured
 • 36
  Aquella nit del 25 de setembre de 1962, els elements es van conjurar per causar la mort d'entre 600 i 1.000 persones. Morts i desapareguts. Les víctimes eren immigrants que havien fugit de la fam, del caciquisme de l'Espanya de les oligarquies. Havien arribat des de Múrcia, Andalusia i Extremadura…
  Tags: no, del, al, seva, featured

Deixa un comentari