Proderai - menors

Proderai: un pla per detectar terroristes en potència

El curs passat, el departament d’Ensenyament i el departament d’Interior van posar en marxa un pla per detectar «processos de radicalització als centres educatius», és a dir alumnes que poden esdevenir terroristes: el pla Proderai.

A semblança del que s’està fent en altres llocs, com a França, consisteix a identificar determinades pautes de comportament que indiquen que un alumne està afectat per una ideologia que el pot portar a cometre un acte criminal o un atemptat.

El cas dels joves terroristes de Ripoll no ha fet més que confirmar la necessitat d’un pla com aquest. Si el curs passat el Proderai es va adreçar només als directors dels centres educatius, en aquest s’ampliarà a tots els mestres.

El pla Proderai, des del primer moment, va ser contestat des dels rengles de la propaganda islàmica —«criminalitza la canalla musulmana i estrangera», «reforça la institucionalització del racisme i la islamofòbia en l’àmbit escolar — i de l’extrema esquerra —«les opinions polítiques i religioses radicals poden acabar sent etiquetades com a adoctrinament terrorista»— amb arguments difícils de sostenir després del 17-A. Servirà almenys perquè els qui treballen en l’ensenyament estiguin més ben informats i, arribat el cas, no es quedin en estat de xoc.

Qui no ho sap és perquè no vol

A tot Europa, la tendència és trobar radicalitzats com més va més joves: a França, en el FSPRT (Fichier des Signalements pour la Prévention de la Radicalisation à caractère Terroriste) hi havia el juny passat «2.200 menors d’edat, comptant només els assenyalats per les prefectures, amb la participació de funcionaris de l’Educació nacional, o del públic, més enllà dels ‘objectius’ dels serveis especialitzats».

Només cal fer una regla de tres per imaginar quants n’hi ha a Catalunya, i pensar també que fàcil és moure’s per les fronteres dins l’espai Schengen.


.

Related Posts

 • 70
  Des del primer moment després del 17-A, es va posar molt d’èmfasi en el paper de l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty com a manipulador i reclutador d’un grup de joves aliens a tot extremisme, la integració dels quals quedava fora de dubte: L’imam de Ripoll i la radicalització dels joves.…
  Tags: l, d, no, del, dels, ha, mossos, d'esquadra, ripoll, terrorisme
 • 68
  Unes breus reflexions que sorgeixen immediatament després dels fets del 17-A, a l'entorn dels protagonistes dels fets: Els terroristes vivien en una casa ocupada Una casa propietat d’un banc, que se’n va desinteressar o va ignorar el fet que uns malfactors l’ocupaven. La majoria dels ocupes són uns desgraciats que…
  Tags: d, no, del, l, terroristes, s, ha, dels, d'esquadra, mossos
 • 64
  L’ Estat Islàmic (o ISIS, o Daesh) ha divulgat un altre vídeo parlant en espanyol i amenaçant directament els espanyols. Surt un sorge que diu: Si no pots fer la hijra a l’Estat Islàmic, el gihad no té fronteres. Feu gihad allà on estigueu. Allah estarà complagut amb vosaltres. La…
  Tags: no, l, dir, vol, del, mossos, d'esquadra, terrorisme, gihadisme, featured
 • 63
  Després d’uns atemptats com els del dia 17 a Barcelona i a Cambrils, s’alcen veus que s’afanyen a dir que no tots els musulmans són terroristes i que el principal perill de les nostres societats europees és la islamofòbia. Però qui ha dit mai que tots els musulmans són terroristes?…
  Tags: no, l, terroristes, d, ha, tots, del, islamofòbia, mossos, d'esquadra
 • 61
  Cap a la una de la matinada, els Mossos d'Esquadra han alertat els veïns de Cambrils (Tarragona) d'un incident obert a la ciutat, demanant-los que no sortissin de casa. L'actuació s'ha conclòs amb cinc terroristes abatuts –el cinquè ha estat detingut ferit, però ha mort poc després– a més de…
  Tags: ha, mossos, terroristes, d'esquadra, del, dels, moment, d'interior, no, terrorista

Deixa un comentari