Rafael Català

Rafael Catalá amenaça penes privatives de la llibertat als alcaldes que coŀlaborin en el referèndum

El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, ha avisat els alcaldes catalans que coŀlaborar amb la celebració del referèndum constitueix la comissió d’un delicte pel qual cadascú haurà d’assumir les seves responsabilitats.

En ocasió de la seva participació en la 23a Unió Intermunicipal Popular a Saragossa, Catalá ha declarat a la premsa que tots els alcaldes catalans estan rebent notificació personal de totes les resolucions que està adoptant el Tribunal Constitucional i també la Fiscalia General de l’Estat. “Atès que el referèndum és iŀlegal perquè ha estat declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional, qualsevol actitud de coŀlaboració en la realització d’un delicte té responsabilitat penal. I no podran dir que no han estat avisats.”, ha dit.

El ministre ha destacat que la Fiscalia ja “està exercint les seves funcions per garantir la legalitat i presentar les querelles que calguin quan considera que s’ha comès un delicte”. En aquest cas -ha explicat- s’han presentat ja dues querelles, una contra els membres de la Mesa del Parlament per desobediència a les sentències del Tribunal Constitucional i l’altra contra els membres del Govern que han signat un decret de convocatòria d’un referèndum que ha estat declarat inconstitucional. Les querelles han estat admeses a tràmit avui mateix pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Segons la Fiscalia, l’actuació de la Mesa i del Govern podrien integrar els delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons, tots “delictes amb penes previstes pel Codi Penal, i els correspondrà als Tribunals competents comprovar la comissió efectiva d’aquests delictes i imposar les penes” previstes que també podrien ser penes privatives de llibertat.

Related Posts

 • 57
  L'equidistància no és difícil d'entendre matemàticament. Però, què és l'equidistància política? És el mateix que nedar i guardar la roba? És voler quedar bé amb tothom? Doncs els polítics haurien de saber que, en política, l'equidistància no funciona. Per què necessitem un polític si a l'hora de triar no vol, no en sap o li…
  Tags: no, referèndum, featured
 • 56
  El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha suspès cautelarment els acords a l'empara dels quals el Parlament català va proclamar la independència. La decisió s'ha adoptat com a conseqüència de l'admissió a tràmit del recurs presentat pel govern espanyol que, mitjançant l'anomenat incident d'execució de sentència, ha sol·licitat que els susdits…
  Tags: ha, tribunal, del, constitucional, govern, pel, català, featured
 • 55
  Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han demanat a la Mesa l'admissió a tràmit de la llei del referèndum per la via d'urgència perquè pugui debatre's i aprovar-se durant el Ple d'avui mateix. Mentrestant, diuen que més de 2.000 policies i guàrdies civils estan a punt…
  Tags: referèndum, del, als, podrien, mesa, han, pel, govern, d'un, featured
 • 51
  Ahir, la República de Catalunya ha estat proclamada al carrer pel poble. La jornada de vaga general i aturada de país com a protesta contra la brutalitat repressora de la policia espanyola, es va convertir en una reafirmació dels catalans en el seu desig de no formar part d'una Espanya…
  Tags: no, del, han, ha, catalans, referèndum, featured
 • 50
  El Tribunal Constitucional ha anul·lat la disposició addicional 40 de la llei pressupostària catalana i ha declarat inconstitucionals les partides contingudes en la mateixa en el cas que es destinin a finançar el referèndum. La disposició anuŀlada preveu que el Govern català "ha d'habilitar les partides per garantir els recursos…
  Tags: referèndum, ha, del, no, govern, constitucional, tribunal, pel, català, declarat

Deixa un comentari