Diada 2017 Au Fènix Estelades

Què significa la bandera del fènix català?

Tant si vàreu estar presents a la Diada com si us heu informat pels mitjans, haureu vist banderes i senyeres catalanes de tota mena: estelades vermelles, blaves, negres, creus de Sant Jordi, banderes negres de Santa Eulàlia… però també es va poder veure una bandera no tan coneguda per la societat catalana. Es tracta de l’Au Fènix i és la bandera que simbolitza el nacionalisme català.

Des del segle XIX, el fènix fou emprat pels primers catalanistes i independentistes catalans com a símbol de l’esperit de construcció nacional després de la derrota. És el símbol de la Renaixença catalana i del renaixement. Aquest símbol començà a usar-se al Principat de Catalunya en la revista La Renaixença (1881-1905), publicada per Pere Aldavert amb el suport d’Àngel Guimerà i de Francesc Matheu. L’imitaren altres publicacions catalanistes, com L’Esperit Català (1883-1884), l’Almanach de la campana (1886) i La Caça de la Perdiu (1904). De 1910 a 1921, continuà apareixent en una gran varietat de publicacions, no sols independentistes, com La Veu del Poble (1921), però la principal en fou Renaixement.

En la dècada de 1980, les organitzacions Nosaltres Sols i Estat Català recuperen el fènix com a símbol nacionalista català.

Avui dia, aquesta bandera la llueixen organitzacions nacionalistes identitàries catalanes com Estat Català, el M.I.C. (Moviment Identitari Català), la Lliga de Defensa Catalana, el Bloc Sobiranista Català, Front Fènix i altres grups arrelats a la dreta catalana. Per tant, l’Au Fènix és un símbol arrelat a un discurs nacionalista, profundament independentista i anti-immigracionista.

Aquests grups són cada cop més visibles als actes institucionals independentistes. Són moviments organitzats amb una clara vocació política i amb ambicions de canviar certs discursos establerts en la política catalana, sobretot, pel que fa a matèria migratòria i social.

Related Posts

 • 41
  Fa exactament quaranta anys la revista "Interviu" va publicar una edició especial dedicada a la Diada i la va titular "Un millón de segadors"; així, amb la gràcia que tenim de barrejar el català i el castellà quan ens expressem distesos. Els manifestants cridaven "llibertat, amnistia, estatut d'autonomia". Quaranta anys més…
  Tags: no, del, català, diada, featured
 • 39
  Comença a arribar l'hora en què el poble català es manifesti amb la mateixa espontaneïtat i criteri que ho va fer el 10 de juny del 2010, de l'11 de setembre del 2012 o de la Via Catalana. En el nostre cas, aquesta espontaneïtat cal que ara esdevingui exigència: no…
  Tags: no, del, diada, featured
 • 37
  Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, la participació ha estat d'un milió de persones. Personalment, he vist agents de la Guàrdia Urbana des de Plaça Catalunya fins a Travessera de Gràcia. No he passat pel Carrer Aragó però he vist un vídeo. Segons fonts de la Delegació del virrei Millo, eren…
  Tags: del, no, l, diada, featured
 • 35
  Aquella nit del 25 de setembre de 1962, els elements es van conjurar per causar la mort d'entre 600 i 1.000 persones. Morts i desapareguts. Les víctimes eren immigrants que havien fugit de la fam, del caciquisme de l'Espanya de les oligarquies. Havien arribat des de Múrcia, Andalusia i Extremadura…
  Tags: l, no, del, featured
 • 32
  El nacionalisme radical català reclama visibilitat i posa en evidència els cinc fets exposats a continuació. Existeixen moviments nacionalistes radicals catalans malgrat la nul·la representació política i la ignorància intencionada dels mitjans Són col·lectius populars que es reuneixen en actes d'homenatge històrics catalans. Últimament, també han aprofitat actes independentistes de…
  Tags: català, són, política, grups, catalanes, catalana, featured

Deixa un comentari