Justícia

Els jutges espanyols qüestionen la “legalitat” de les actuacions de la Fiscalia davant el procés

Que la Fiscalia General de l’Estat espanyol estigui actuant al marge de la llei, la mateixa que diu defensar, comença a ser objecte de preocupació pels jutges i magistrats espanyols. De fet, la llei obliga la Fiscalia a aturar qualsevol investigació o diligència quan un jutge té oberta una causa penal, puix són el jutges qui estan obligats a la tutela dels drets de tota persona a la qual s’atribueix un presumpte delicte amb els drets fonamentals de l’art. 24 de la Constitució espanyola, i les actuacions que s’estan duent a terme per l’estat espanyol vulneren l’article 17 de la convenció europea dels drets humans. També des del Tribunal Suprem es qüestiona la legalitat de l’actuació que està fent la Fiscalia, i per extensió, la mateixa policia.

El delicte de convocar referèndums fou derogat l’any 2005 i així ho analitza de manera magistral el catedràtic Joan Querat en un article publicat a la revista digital que ha rebut la visita de la Guàrdia Civil.

La mateixa revista va publicar la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on s’ordena comunicar als directors de les publicacions la prohibició de fer campanya del referèndum. Aquesta interlocutòria no va signada per cap jutge o magistrat, ja que s’omet referència de qui l’ha dictat i, per tant, vulnera la llei i la capacitat de qui la rep d’utilitzar qualsevol de les vies d’impugnació. Entre aquestes, la recusació de qui la dicta. Si la resolució no conté el nom, es vulnera la llei i es crea indefensió; per tant, es pot demanar la seva nul·litat.

La dita resolució ha estat notificada a diversos diaris privats: El Nacional, el Punt Avui, Vilaweb, Nació Digital i Racó Català. I el president Puigdemont ha declarat que Correus s’ha negat a fer la distribució d’una publicació veïnal pel contingut d’un article d’opinió.

Recordem que a l’Estat espanyol hi ha la facultat d’inspecció postal del contingut de les trameses per raons de seguretat, però que aquesta arribi al dret d’expressió i opinió és nou. Tot apunta que el cas acabi als tribunals.

L’actuació de l’Estat ha estat a corre-i-cuita i es perden detalls de forma. Això pot conculcar drets i, en conseqüència, produir vulneracions de drets individuals previstos per la mateixa Constitució espanyola que diuen defensar, al punt que, absent de tot rigor jurídic, el mateix Fiscal general de l’Estat, José Luis Maza, atribueix el que està passant a una abducció general dels catalans. El catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo ja fa mesos que va denunciar aquesta manera de fer.

Malgrat això, els jutges no actuaran d’ofici i cada cas s’estudiarà individualment, car totes les persones afectades per aquestes actuacions tenen dret a exercitar accions legals i a obtenir la tutela judicial efectiva, dins de la corresponent contradicció i publicitat dels actes judicials.

Related Posts

 • 60
  El fiscal general de l'Estat, José Luís Maza, va fer ahir una enumeració dels delictes pels quals ha d'actuar la policia: pels presumptes delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i desobediència ("al menos"). Des d'un punt de vista jurídic, aquests delictes només es poden cometre en grau de consumació,…
  Tags: del, no, l'estat, ha, fiscal, general, espanyol, penal, dels, al
 • 59
  El 9 de novembre de 2014 es va dur a terme un "procés participatiu de consulta" o, segons el punt de vista, "una botifarrada popular" en la qual van participar més de dos milions de catalans. Aquell dia van presentar-se denúncies als jutjats de guàrdia de tot Catalunya, denúncies signades…
  Tags: del, jutges, judicial, superior, justícia, catalunya, tsjc, tribunal, featured, general
 • 58
  La Junta de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha adoptat l'acord de constituir una comissió de seguiment dels jutges que el pròxim dia 1 d'octubre de 2017 es trobin en funcions de guàrdia. La resolució s'ha adoptat amb "el propósito de atender y dar respuesta a los diversos escenarios de compromiso operativo en que puedan encontrarse los juzgados de guardia" el proper 1 d'octubre.  Recordem que…
  Tags: guàrdia, del, jutges, tsjc, no, cap, seva, tribunal, referèndum, superior
 • 56
  L'estratègia de la repressió contra qui reclama el dret de vot inclou l'amenaça de la persecució massiva pel delicte de desobediència, també contra integrants de taules i electors. Això dit, diumenge la Guàrdia Civil es presentarà als col·legis electorals per obligar la gent a deixar de fer el que està…
  Tags: no, del, als, guàrdia, dels, al, persones, ha, d'un, cas
 • 55
  Aquest dimecres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional que, el diumenge que ve, s'impedeixi l'obertura de tots els locals o edificis públics que podrien ser utilitzats com a seu de col·legis electorals o que es tanquin si s'obren.…
  Tags: ha, referèndum, tsjc, dels, del, als, tribunal, superior, justícia, catalunya

Deixa un comentari