Llach Lluís

Lluís Llach parla del referèndum del 1-O i dóna consignes

El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha afirmat en un acte públic que «si l’Estat espanyol impedia les votacions del referèndum, al Parlament no li tremolarien les cames per declarar la independència tot seguit».

Però si, malgrat tot, (a) el referèndum es fa, (b) hi ha una participació important —i no sensiblement inferior a la del 9 de novembre del 2014, com és previsible, cosa que faria que, com ha dit el president Àrtur Mas, el tema sobiranista quedés aparcat una bona temporada—, i (c) guanya el sí, no hauria el Parlament també de declarar la independència tot seguit? no és aquesta la idea?

Això aboca l’Estat a un cul de sac: tant si impedeix com si no el referèndum del 1-O, el Parlament declararà la independència. La resposta és d’una banda, ja s’està començant a veure, impedir la realització del referèndum, posant totes les traves possibles a l’organització, i d’una altra, ja s’anirà veient, impedir que el Parlament actual es torni a reunir —el ple dels dies 20 i 21 de setembre s’ha suspès, i el pròxim hauria de ser els dies 4 i 5 d’octubre—.

Llach, que aquesta vegada no ha dit res dels funcionaris que no creguin, va donar tres consignes:

1) Seguir només fonts fiables, és a dir el govern de Catalunya i els mitjans que li donin suport, i desconfiar de totes les altres.

2) Mantenir-se connectat i a punt de mobilització amb «Òmnium, ANC, AMI i totes les entitats de referència».

3) «Irradiar», és a dir fer intensa propaganda en els «entorns familiar, laboral, veïnal i d’amistat».

De tot plegat es desprèn que ha acabat el temps en què les mobilitzacions eren alegres, festives i familiars per convertir-se en una altra cosa; ara falta veure si tota la gent mobilitzada aquests últims anys, d’una manera bastant entretinguda i espontània, és capaç de convertir-se de cop i volta en una massa organitzada i obedient a les ordres que vénen de dalt, d’una jerarquia en bona part desconeguda, i també si és capaç d’arrossegar una majoria incontestable als ulls del món.

_____
Foto: Ferran Sendra – el Periódico


.

Related Posts

 • 70
  La Conselleria d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, que presideix Raül Romeva, ha enviat un memoràndum a ministeris d’exteriors d’arreu del món explicant la llei del referèndum i el marc legal i polític en què aquest es farà, mitjançant mecanismes internacionalment homologables. La Generalitat presenta aquesta llei com una «resposta…
  Tags: del, d, l, generalitat, referèndum, catalunya, tribunal, constitucional, pel, pacte
 • 55
  "Adéu als menyspreus, adéu a les pors, adéu a les injustícies, adéu a la incertesa, adéu a les amenaces". Aquest és el contingut del nou espot realitzat per Junts pel Sí, la CUP i les entitats sobiranistes i les imatges que acompanyen l'eslògan mostren com s'esborren unes pintades a favor de…
  Tags: del, sí, referèndum, junts, ha, pel, constitucional, ja, tribunal, independència
 • 55
  El diputat a Madrid del PDeCat Jordi Xuclà ha declarat a l’agència Efe que estan disposats a negociar amb el PSOE una moció de censura contra el govern del PP després del primer d’octubre, a fi i efecte de disposar de nous interlocutors amb qui aplicar els resultats del referèndum.…
  Tags: del, l, referèndum, catalunya, no, ha, independència, pacte, nacional, pel
 • 55
  La data triada per fer un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, el diumenge 1 d’octubre, condiciona el calendari polític de tal manera que en resulten afectades les vacances de molts alts càrrecs i funcionaris. Es preveu que el Parlament de Catalunya avanci al 15 d’agost la represa de…
  Tags: d, no, ha, l, catalunya, gobierno, generalitat, dir, referèndum, del
 • 54
  Circula la idea que la data del 8 d’agost és decisiva per la resolució del conflicte plantejat a hores d’ara entre el govern de la Generalitat, decidit a convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya, i el Gobierno de España, decidit a impedir-ho. La jugada seria treure al president…
  Tags: d, referèndum, l, no, del, generalitat, pel, ja, s, catalunya

Deixa un comentari