Puigdemont Rajoy Art. 155 Requeriment

La boira gramatical del requeriment a Carles Puigdemont

Mariano Rajoy encara no ha entès si Carles Puigdemont ha declarat o no la independència de Catalunya i dimarts passat li ho va demanar formalment mitjançant el requeriment previst per l’art. 155.1 de la Constitució espanyola. El president Puigdemont haurà de respondre abans de les 10 de demà i, en el cas que digui d’haver-la declarada, té temps fins a les 10 de dijous per revocar-la.

Mariano Rajoy notesAra bé, segons ha destacat l’escriptor i periodista Carlos Mayoral (@LaVozDeLarra) en un article per a El Español, Carles Puigdemont no podrà contestar el requeriment a causa de la impossibilitat d’entendre’n el contingut. De fet, les “imprecisions lingüístiques i els embolics gramaticals” continguts en el requeriment elaborat pel govern espanyol podrien impedir a Puigdemont la comprensió del text i la consegüent redacció d’una resposta adequada.

Empiezo a creer que es mentira Carlos MayoralCarlos Mayoral –autor del llibre Empiezo a creer que es mentira– observa que, en l’apartat en què s’enumeren els requeriments exigits pel govern espanyol, “estamos ante un crimen gramatical”. Un desastre, segons l’escriptor.

I “lo peor no es que este texto no se entienda, lo peor es que da pie a que la respuesta tampoco sea comprensible”, diu Mayoral. O sigui, Mariano Rajoy forneix a Puigdemont la via de fugida per evitar l’aclariment per ell mateix requerit.

Escriptura eficaç

En la majoria de les administracions públiques, encara hi ha la convicció que, per escriure bé, cal embolicar la troca. Cal que el destinatari no t’entengui perquè pugui continuar considerant-te culte, un ésser superior digne de la cadira en què seus. Per sort, però, les coses estan canviant i també les administracions comencen a entendre el valor d’una escriptura senzilla i eficaç.

Sortosament, l’índex de boira dels textos administratius cada cop és més baix. Deixant de banda la fórmula de l’índex esmentat, només cal recordar unes quantes regles:

1. No s’ha de fer servir una frase llarga si es pot dir el mateix amb una frase breu.

2. No cal fer servir una paraula llarga i complicada si es pot expressar el mateix amb una paraula senzilla.

3. No hi ha frase més eficaç d’una formada per < subjecte + verb + objecte >.

4. El gerundi s’ha d’evitar, sempre que sigui possible.

5. S’ha de tornar a llegir el que s’ha escrit, possiblement en veu alta, per evitar frases tan llargues que –com ha alertat també Mayoral– “sólo aquellos con una capacidad torácica envidiable consigan mantenerse en pie al otro lado del punto final”.

Related Posts

 • 57
  A les 10.00 hores s'ha expirat el termini per contestar el requeriment fet per Mariano Rajoy com a pas previ per a l'aplicació de l'art. 155 CE. Com a resposta, el president Carles Puigdemont ha transmès una carta en què reitera l'oferta de diàleg ja avançada amb la carta de…
  Tags: puigdemont, espanyol, govern, no, requeriment, s'ha, mariano, rajoy, carles, ha
 • 53
  El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no convocarà eleccions autonòmiques perquè -ha dit- el govern espanyol no ha garantit que no tirarà endavant l'aplicació de l'art. 155. Puigdemont ha admès d'haver considerat la possibilitat de dissoldre el Parlament abans de la intervenció a l'empara de l'art. 155 a canvi…
  Tags: ha, no, puigdemont, del, carles, govern, espanyol, mariano, rajoy, featured
 • 53
  Carles Puigdemont ha respost al requeriment de Mariano Rajoy amb una carta en què demana diàleg a fi de trobar una solució al conflicte entre Espanya i Catalunya. Per començar, Puigdemont ha recordat que, el passat 1 d'octubre, més de dos milions de catalans van encomanar al Parlament el mandat democràtic de…
  Tags: ha, què, puigdemont, rajoy, requeriment, no, govern, carles, mariano, més
 • 52
  En ocasió d'una entrevista a la CNN, el president Carles Puigdemont ha demanat una reunió entre el Govern català i l'executiu espanyol per abordar el conflicte polític existent a Catalunya. Segons Puigdemont, a aquesta primera reunió podrien participar "dos representants del Govern català i dos representants del Govern espanyol" i podria…
  Tags: ha, govern, no, rajoy, espanyol, del, d'una, puigdemont, segons, pot
 • 50
  El Govern espanyol ha respost a la carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciant que continuarà amb els tràmits previstos per l'article 155 a fi de "restaurar la legalitat en l'autogovern de Catalunya". Per això, dissabte vinent tindrà lloc una reunió extraordinària del Consell de ministres que aprovarà…
  Tags: del, govern, espanyol, ha, rajoy, carles, puigdemont, mariano, featured

Deixa un comentari