Soraya Sáenz de Santamaría

Soraya Sáenz de Santamaría, vessar sang en lloc de diàleg

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha recordat a Carles Puigdemont que encara té temps fins a les 10.00 hores de dijous per evitar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “No era difícil dir si havia o no havia declarat la independència, no era una resposta complicada”, ha dit.

El discurs d’avui de Soraya Sáenz de Santamaría, per tant, menysté el diàleg i torna als arguments del “imperio de la ley” que ja va fer servir el fundador del Partit Popular el 1976 quan la sang encara estava a les voreres de Gasteiz demanant justícia.

Els fets de Gasteiz

El 3 de març de 1976, les indústries de Gasteiz (Vitòria, País Basc) estaven en vaga general en defensa dels seus drets laborals més bàsic. El dret fonamental de reunió estava prohibit i l’aleshores Ministre d’Interior, Manuel Fraga Iribarne, fundador més tard del Partit Popular, va portar “el imperio de la ley” més enllà dels límits de la dignitat humana: va ordenar una repressió cruel i sense precedents. El resultat va ser que cinc treballadors foren assassinats a trets per la policia i 100 van quedar ferits, 45 dels quals per bales d’armes de foc.

ZARAMAGA Gasteiz VitòriaProp de 4000 treballadors estaven reunits en una assemblea a l’interior de l’església de Sant Francesc, al barri obrer de Zaramara de Gasteiz. La policia nacional va envoltar l’edifici per evitar que entrés més gent i als que sortien els feien passar per un passadís d’agents que els anaven donant cops de porra. Els treballadors es van negar a sortir davant aquest panorama. Les ordres van ser gasejar-los dins de l’edifici. La gent de fora va intentar trencar el cordó policial en ajuda als que estaven tancats i patint l’efecte dels gasos lacrimògens. La situació es va desfermar davant de la quantitat de persones que van intentar ajudar i la policia va començar a disparar les seves metralladores contra la gent. Algun dels ferits eren a dins de casa seva.

Les ordres que tenien aquells agents era que havien d’actuar “a palo limpio”. Les converses de ràdio entre les unitats de policia van poder ser interceptades i enregistrades. Com a testimonis de les emocions humanes: “hemos contribuido a una de las palizas más grandes de la Historia” afirmava amb orgull un dels agents amb cert infantilisme que denota la manca d’educació emocional. Altra conversa, sense mena d’aflicció ni rubor: “por cierto, ha habido una masacre”, com si la cosa no anés amb la intervenció de la policia. Tot això està documentat.

ZARAMAGA Gasteiz VitòriaMai es van depurar responsabilitats penals per aquests fets. La llei d’amnistia general de l’any següent, que va permetre deixar en llibertat els presoners polítics, es va convertir també en llei de punt final de tots els crims d’estat anteriors. Les víctimes, els seus familiars i el poble ho recorden cada 3 de març al carrer, davant de l’església on es van produir els crims i l’acció policial.

El dia de l’enterrament, Euskadi estava al carrer. Milers i milers de persones acompanyaren els fèretres dels assassinats. Les converses interceptades de la policia deien que estaven sorpresos pel fet que la gent els insultés. Aquells agents, lluny d’interioritzar el que havien fet, mostraven sorpresa.

La primera reacció del fundador del Partit Popular i ministre va ser la de responsabilitzar les víctimes dels danys soferts, afegint un missatge: que serveixi això d’exemple per tothom.

Abans del 3 de març de 1976, ETA mai havia comès cap crim a Gasteiz. Després, la violència d’ETA va ser l’excusa perfecta per l’Estat espanyol per no assumir mai la seva responsabilitat pels fets de Zaramaga davant el món i l’opinió pública.

La repressió a Catalunya

Aquesta violència no existeix a Catalunya i per això Rajoy i els seus ministres, amb el circ mediàtic del seu voltant i els altaveus de C’s i (en altre mesura) del PSOE, han inventat discriminacions i la “ulsterització” de Catalunya.

El recurs a la violència física i verbal com a eina de govern de l’Estat només és propi de dictadures cruels. La resposta de Catalunya a Espanya no és la violència, és el diàleg, i això incomoda molt l’Estat espanyol. No hi ha arguments de sang ni d’odi; els han d’inventar. El “a por ellos” d’avui contra Catalunya és la mateixa exhortació de “a palo limpio” a Euskadi.

Aquests dies, escoltem les paraules dels representants del Gobierno del Reino d’Espanya amb els mateixos arguments del 1976: els únics responsables de les pallisses de l’1-O són els que van posar la gent al carrer i les mateixes víctimes. Res ha canviat en l’argumentari del reino malgrat la sang vessada, malgrat la imatge internacional oferta.

L’argument de Catalunya és la pau, el respecte i el diàleg. El món ens mira molt atentament i el president Puigdemont porta aquest missatge al món.

Related Posts

 • 61
  Segons ha publicat el diari La Información, el PP hauria dictat la consigna del silenci als seus diputats i senadors sobre el conflicte existent entre Espanya i Catalunya. La Moncloa, de fet, estaria coordinant tota la política de comunicació dels populars per tal de no perjudicar el full de ruta de Mariano…
  Tags: pp, no, del, puigdemont, als, al, catalunya, ha, dels, mariano
 • 52
  Carles Puigdemont ha respost al requeriment de Mariano Rajoy amb una carta en què demana diàleg a fi de trobar una solució al conflicte entre Espanya i Catalunya. Per començar, Puigdemont ha recordat que, el passat 1 d'octubre, més de dos milions de catalans van encomanar al Parlament el mandat democràtic de…
  Tags: al, ha, puigdemont, catalunya, rajoy, no, diàleg, carles, mariano, més
 • 52
  El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no convocarà eleccions autonòmiques perquè -ha dit- el govern espanyol no ha garantit que no tirarà endavant l'aplicació de l'art. 155. Puigdemont ha admès d'haver considerat la possibilitat de dissoldre el Parlament abans de la intervenció a l'empara de l'art. 155 a canvi…
  Tags: ha, no, puigdemont, al, del, catalunya, carles, espanyol, dels, art
 • 50
  En ocasió d'una entrevista a la CNN, el president Carles Puigdemont ha demanat una reunió entre el Govern català i l'executiu espanyol per abordar el conflicte polític existent a Catalunya. Segons Puigdemont, a aquesta primera reunió podrien participar "dos representants del Govern català i dos representants del Govern espanyol" i podria…
  Tags: ha, no, rajoy, espanyol, del, puigdemont, mariano, carles, featured, art
 • 50
  El Govern espanyol ha respost a la carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciant que continuarà amb els tràmits previstos per l'article 155 a fi de "restaurar la legalitat en l'autogovern de Catalunya". Per això, dissabte vinent tindrà lloc una reunió extraordinària del Consell de ministres que aprovarà…
  Tags: del, catalunya, això, al, espanyol, ha, rajoy, carles, puigdemont, art

Deixa un comentari