Bèlgica

Bèlgica, “Le Roi d’Espagne” i els espanyols penjats

El Gobierno del Reino sembla que ha perdut els papers en allò que s’anomena la diplomàcia. En el món de les relacions internacionals, el respecte i les formes són molt importants. D’ací que l’adjectiu “diplomàtic” tingui una càrrega emocional positiva: no ofendre a ningú. Quan el cap del gabinet d’un estat li diu a un altre: “Tomaremos nota”, no té res de diplomàtic, és admonitori. Al govern Rajoy no li han agradat les paraules del primer ministre belga Charles Michel quan ha demanat diàleg amb la Generalitat. I d’aquesta manera barroera, el govern espanyol s’ha despatxat del govern de Bèlgica.

A la Moncloa s’han oblidat que els belgues fa cinc-cents anys que han pres nota. Fins i tot -i fent una referència als termes de moda-, “adoctrinen” els nens quan no es porten malament. Els belgues no li diuen als seus fills que vindrà “l’home del sac”, o que “vindrà el coco”; els diuen “que vindrà el duc d’Alba”, o simplement, que “vindran els espanyols”. Els belgues fa temps que tenen presa la mida a tot allò que arriba del sud dels Pirineus, i molt concretament a la seva cort.

Grand Place BrusellesBrussel·les no és una de les ciutats més boniques d’Europa, però la Grand Place és patrimoni de l’UNESCO i els seus voltants tenen l’encant del gòtic de Brabant. En aquesta plaça es troba l’edifici de l’antic ajuntament on hi ha una placa commemorativa que recorda la matança que van fer els espanyols a la Grande Place. Els governants dels Països Baixos que van voler independitzar-se de l’imperi espanyol de Felip II. Van ser detinguts, destituïts dels seus càrrecs, humiliats i van estar executats públicament allà mateix. Espanyol i repressió són sinònims en l’imaginari col·lectiu dels belgues.

A una de les cantonades d’aquesta Grand Place es troba una cerveseria i restaurant famós que es diu Le Roi d’Espagne. El visitant, només en entrar, es trobarà un cavall de fusta de grans dimensions i, quan hom segueix repassant amb la vista l’interior de fusta del local, veurà uns ninots penjats del sostre, pel coll. Aquests ninots van empolainats amb vestimenta del segle XVII i, si li pregunteu al cambrer, us respondrà amb orgull: “Ah! Ce sont espagnols!”. Sí, a Brussel·les han pres nota. Fa tres-cents anys i no s’han oblidat.

Le Roi d'Espagne Restaurant

Related Posts

 • 37
  Carles Puigdemont i els quatre consellers destituïts que es troben a Bèlgica –Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret– estan disposats a "col·laborar plenament amb la justícia belga seguint l'ordre europea d'arrest emesa per Espanya". https://twitter.com/KRLS/status/926812273749954560 La Fiscalia federal belga, per la seva banda, encara no ha designat el jutge…
  Tags: ha, no, del, featured, brussel, bèlgica
 • 32
  A través d'una carta adreçada als catalans, Carles Puigdemont ha anunciat que, a partir d'avui, l'executiu actuarà des de Brussel·les a través d'una "estructura estable que posem en marxa per coordinar les accions del Govern". Puigdemont ha recordat el fet que una part del Govern legítim de Catalunya es troba a la presó…
  Tags: govern, ha, del, brussel, featured
 • 31
  Carles Puigdemont ha proposat suspendre la declaració d'independència a canvi d'un diàleg amb l'Estat espanyol. "La pau i el diàleg sempre han estat la prioritat de la majoria de la població de Catalunya i també del Govern -ha recordat des de Brussel·les- i no es pot construir la república de tots des de…
  Tags: ha, no, brussel, del, govern, featured, bèlgica

Deixa un comentari