José Manuel Maza Fiscalia Audiència Nacional

La Fiscalia es querella contra els membres cessats del Govern i del Parlament

La Fiscalia General de l’Estat s’ha querellat per rebel·lió, sedició i malversació de fons públics contra Carles Puigdemont i els membres del seu govern, i també contra Carme Forcadell i els membres independentistes de la Mesa del Parlament. Les dues querelles han estat presentades, respectivament, al davant de l’Audiència Nacional i del Tribunal Suprem.

Aquesta la llista dels querellats:

 • L’expresident del govern Carles Puigdemont
 • L’exvicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras
 • Tots els exconsellers del govern, inclòs Santi Vila encara que hagi dimitit abans de la proclamació de la República catalana.
 • Carme Forcadell
 • Els membres independentistes de la Mesa del Parlament.

La Fiscalia reclama la citació amb urgència dels querellats (i la seva detenció en el cas que no compareguin) a fi de prendre’ls declaració com investigats i de valorar la necessitat d’adoptar la mesura cautelar de la detenció preventiva, “tenint en compte la gravetat dels fets i dels delictes imputats, així com de les penes previstes, la flagrància en la seva comissió, la contumàcia en la iŀlegalitat i el risc de reiteració en les conductes antijurídiques”.

Amb les dues querelles, també se sol·licita l’assegurament de les responsabilitats pecuniàries dels querellats, amb exigència de fiança i, si escau, embargament de béns per un total d’uns 6.200.000 euros que hauran de dipositar-se de forma solidària pels vint querellats.

Els delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics

Tots els querellats estan acusats d’un presumpte delicte de rebel·lió per haver “dinamitat” els “fonaments de l’estat de dret”, amb “absolut menyspreu” a la Constitució i a l’Estat, “pàtria comuna i indivisible de tots els Espanyols”.

Segons la Fiscalia, el tipus penal de rebel·lió previst per l’art. 472 del codi penal “no exigeix ​​que s’esgrimeixin armes, ni combat ni violències greus contra les persones”.

TÍTOL XXI. Delictes contra la Constitució
Capítol I. Rebel·lió
Article 472

Són reus del delicte de rebel·lió els qui s’alcin violentament i públicament per a qualsevol de les finalitats següents:
1a. Derogar, suspendre o modificar totalment o parcialment la Constitució.
2a. Destituir o desposseir en tot o en part de les seves prerrogatives i facultats el rei o el regent o els membres de la Regència, o obligar-los a executar un acte contrari a la seva voluntat.
3a. Impedir que se celebrin lliurement eleccions per a càrrecs públics.
4a. Dissoldre les Corts Generals, el Congrés dels Diputats, el Senat o qualsevol assemblea legislativa d’una comunitat autònoma, impedir que es reuneixin, deliberin o resolguin, arrencar-los alguna resolució o sostreure’ls alguna de les seves atribucions o competències.
5a. Declarar la independència d’una part del territori nacional.
6a. Substituir per un altre el Govern de la nació o el consell de govern d’una comunitat autònoma, o usar o exercir per si mateixos les facultats del govern o del consell de govern d’una comunitat autònoma, o de qualsevol dels seus membres, o desposseir-los-en, o impedir-los o coartar-los l’exercici lliure d’aquestes facultats, o obligar qualsevol d’ells a executar actes contraris a la seva voluntat.

En el cas que els fets no fossin constitutius d’un delicte de rebel·lió –tesi sostinguda pel pare de l’art. 472 CP-, la querella reclama l’aplicació del tipus penal de la sedició, delicte pel qual es troben detinguts Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i també investigats l’exmajor dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero i una de les seves intendents, Teresa Laplana.

TÍTOL XXII. Delictes contra l’ordre públic
Capítol I. Sedició
Article 544

Són reus de sedició els qui, sense estar compresos en el delicte de rebel·lió, s’alcin públicament i tumultuàriament per impedir, per la força o fora de les vies legals, que s’apliquin les lleis o que qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic exerceixi
legítimament les seves funcions o compleixi els seus acords o les resolucions administratives o judicials.

La querella també es refereix a la “provocació, la conspiració i la proposició per cometre el delicte de rebel·lió, i el delicte de malversació de fons públics per la important despesa, aliena a la funció pública, generada pels seus comportaments”.

TÍTOL XIX. Delictes contra l’Administració pública
Capítol VII. De la malversació
Article 433

L’autoritat o el funcionari públic que destini a usos aliens a la funció pública els cabals o efectes posats al seu càrrec per raó de les seves funcions incorre en la pena de multa de sis a dotze mesos i suspensió d’ocupació o càrrec públic per un termini de sis mesos a tres anys.

Si el culpable no reintegra l’import del que ha distret dins dels deu dies següents al de la incoació del procés, se li han d’imposar les penes de l’article anterior.

Related Posts

 • 74
  La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha assumit la investigació per connexió amb els casos que ja té assignats contra Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Josep Lluís Trapero, i Teresa Laplana, i ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia General de l'Estat contra Carles Puigdemont i els…
  Tags: puigdemont, contra, nacional, jordi, no, querellats, sánchez, josep, cuixart, lluís
 • 60
  El Tribunal Suprem ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia General de l'Estat contra Carme Forcadell, Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet, ara membres de la Diputació Permanent del Parlament i, per tant, aforats. Carme Forcadell  i els altres querellats…
  Tags: del, forcadell, fiscalia, contra, carme, lluís, art, fons, malversació, públics
 • 45
  La Fiscalia ha soŀlicitat al Tribunal Suprem que disposi la detenció incondicional de Carme Forcadell i dels altres exmembres de la Mesa del Parlament per haver facilitat els debats parlamentaris previs a la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre. Just avui Carme Forcadell ha declarat al davant del jutge instructor…
  Tags: del, forcadell, carme, nacional, fiscalia, jordi, tribunal, suprem, sánchez, cuixart
 • 45
  Segons El Confidencial, Carles Puigdemont hauria convidat l'exmajor dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a formar part de la llista Junts per Catalunya per ell encapçalada. Si hagués acceptat, Trapero hauria sigut el tercer de la llista, precedit només per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, però ha rebutjat l'oferiment del…
  Tags: trapero, del, puigdemont, carles, josep, lluís, no, dels, nacional, seves
 • 45
  El Govern espanyol tirarà endavant el procediment per l'aplicació de l'art. 155 malgrat que Puigdemont decideixi de convocar eleccions autonòmiques en lloc de proclamar la independència. Segons ha declarat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, s'ha arribat al punt que ni el diàleg ni la convocatòria d'eleccions podrien paralitzar l'aplicació de l'art. 155.…
  Tags: puigdemont, maza, carles, no, seva, manuel, josé, lió, rebel, delictes

Deixa un comentari