Osama Bin Laden

La CIA publica els documents del dossier Bin Laden

L’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) dels Estats Units ha publicat uns 470.000 documents recuperats el 2011 en ocasió de la incursió en què es va abatre Ossama Bin Laden.

Segons la versió oficial, Bin Laden fou abatut a trets per un escamot dels EUA el maig de 2011 a Abottabad (Pakistan). Aleshores, les autoritats americanes van declarar que el seu cos es va llençar al mar després d’haver-ne comprovat la identitat amb proves d’ADN. El fet que no es va divulgar cap foto del cadàver sempre ha despertat dubtes sobre la veracitat de l’acció.

Ara bé, “en interès de la transparència i per millorar la comprensió pública d’Al-Qaida i del seu antic líder”, el director de la CIA, Mike Pompeo, ha autoritzat la publicació dels documents fins ara classificats com a secrets.

Segons ha declarat Pompeo, la publicació “ofereix l’oportunitat perquè el poble americà obtingui més informació sobre els plans i els treballs d’aquesta organització terrorista”.

Els fitxers publicats per la CIA

El material conté àudios, documents, imatges, vídeos i programaris. Entre altres coses, hi ha el diari personal de Bin Laden, material àudio i vídeo generat per Al-Qaida per a diversos propòsits, projectes de vídeos o declaracions de Bin Laden, i propaganda jihadista. També hi ha documents que proporcionen informació sobre els orígens de les fractures que existeixen avui entre Al-Qaida i l’Estat Islàmic així com desacords estratègics, doctrinals i religiosos dins la mateixa Al-Qaida i els seus aliats.

En canvi, no s’han publicat i es mantenen secrets uns materials considerats sensibles pel fet que la seva divulgació podria comprometre els esforços per garantir la seguretat dels EUA. Tampoc s’han publicat materials protegits per drets d’autor, pornografia, malware i fitxers en blanc o danyats o duplicats.

Deixa un comentari