Puigdemont extradició Bèlgica Brusseŀles

La Fiscalia belga a punt de designar el jutge que seguirà el cas Puigdemont

Carles Puigdemont i els quatre consellers destituïts que es troben a Bèlgica –Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret– estan disposats a “col·laborar plenament amb la justícia belga seguint l’ordre europea d’arrest emesa per Espanya”.

La Fiscalia federal belga, per la seva banda, encara no ha designat el jutge que s’haurà d’ocupar de l’ordre de detenció europea emès envers els exmembres del govern català. Segons ha declarat el portaveu de la dita Fiscalia, el magistrat Eric Van der Sijpt, l’assignació podria fer-se avui mateix o dilluns. Un cop nomenat, el jutge d’instrucció tindrà 24 hores per decidir si l’ordre de detenció i extradició s’ajusta al dret o si hi ha algun motiu per denegar-lo. Un d’aquests motius podria ser el risc de vulneració de drets fonamentals.

El jutge d’instrucció també decidirà si Puigdemont i els altres exconsellers hauran de ser detinguts o si podran quedar-se en llibertat amb el respecte de condicions que n’impedeixin la fugida, com la retirada del passaport o la vigilància electrònica.

El procediment d’extradició

En canvi, si el jutge considera les ordres de detenció executables, traslladarà el cas al Tribunal que haurà de decidir en un termini de 15 dies si acceptar o no la soŀlicitud d’extradició. Les parts podran recórrer la decisió i la Cort d’Apeŀlació tindrà 15 dies per pronunciar-se. Contra aquesta decisió, les parts podran presentar recurs a la Cort de Cassació que disposarà d’altres 15 dies per prendre la decisió definitiva. Tot el procediment haurà de concloure’s en un màxim de 60 dies. Hi ha la possibilitat d’una pròrroga de 30 dies però només en casos excepcionals.

El portaveu de la Fiscalia no ha aclarit si ja hi ha hagut contactes amb els investigats per acordar el seu lliurament a les autoritats belgues, però ha confirmat que els seus advocats han expressat públicament aquesta voluntat de cooperació.

Related Posts

 • 60
  A través d'una carta adreçada als catalans, Carles Puigdemont ha anunciat que, a partir d'avui, l'executiu actuarà des de Brussel·les a través d'una "estructura estable que posem en marxa per coordinar les accions del Govern". Puigdemont ha recordat el fet que una part del Govern legítim de Catalunya es troba a la presó…
  Tags: ha, del, puigdemont, brussel, carles, featured
 • 53
  Bèlgica podria ser el país en què Carles Puigdemont trobaria asil com a refugiat polític al davant d'un possible judici per rebeŀlió per la proclamació de la República catalana. Encara que els juristes assegurin que l'article 472 del Codi Penal (que preveu el delicte de rebeŀlió) no encaixaria amb la…
  Tags: puigdemont, bèlgica, podria, ha, carles, del, aquesta, al, decisió, belga
 • 52
  Carles Puigdemont ha declarat al diari belga Le Soir que sempre està obert a una "altra relació amb Espanya" i que encara seria possible trobar una alternativa a la independència. Puigdemont ha explicat que, tot i ser independentista des de sempre, ha treballat per 30 anys a fi de trobar…
  Tags: ha, puigdemont, del, no, carles, al, featured
 • 52
  Carles Puigdemont ha proposat suspendre la declaració d'independència a canvi d'un diàleg amb l'Estat espanyol. "La pau i el diàleg sempre han estat la prioritat de la majoria de la població de Catalunya i també del Govern -ha recordat des de Brussel·les- i no es pot construir la república de tots des de…
  Tags: ha, puigdemont, no, brussel, del, featured, bèlgica, carles
 • 46
  La jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha emès l’ordre de detenció nacional i internacional contra Carles Puigdemont i els quatre consellers que encara es troben a Bèlgica. Des de Brussel·les Puigdemont va reiterat que "no ha fugit" de la justícia espanyola, sinó que només s’ha desplaçat a Bèlgica per…
  Tags: ha, puigdemont, no, bèlgica, detenció, del, al, carles, brussel

Deixa un comentari