El president de la Generalitat Carles Puigdemont

La justícia belga dóna un suspens a l’espanyola

La justícia belga ha desestimat la petició de la justícia espanyola i ha deixat en llibertat el president Puigdemont i la resta de consellers. El fet que la justícia espanyola no hagi vist satisfet els seus objectius no significa una manca de col·laboració entre instàncies.

La petició de la jutgessa Lamela ha estat rebutjada perquè no s’ajusta a dret. Les ordres de detenció europees han de ser clares i concises, amb una exposició de fets i de fonaments jurídics. La interlocutòria de la jutgessa està plena de valoracions íntimes que, en qualsevol cas, li correspon fer a un òrgan d’enjudiciament i no a un d’instrucció. És la diferència entre veritat i veracitat. Els mecanismes de cooperació internacionals es fonamenten en aquest últim element: la veracitat. La veritat té components subjectius mentre la veracitat, elements objectius.

La valoració que ha fet l’òrgan belga és determinar els fets i el dret nacional espanyol. El president Puigdemont ha convocat un referèndum d’autodeterminació: aquest és el fet. El dret: no existeix cap article al codi  espanyol vigent que assenyali aquesta conducta com a il·lícita. Tota la resta del que s’ha dit són elucubracions mentals a les quals no entra a valorar l’òrgan estranger que, per tant, ha denegat donar curs a la detenció i entrega del president i dels consellers.

No ha estat creíble intentar fer veure que el referèndum d’autodeterminació era un delicte de rebel·lió. Forçar el relat contra una destipificació de la conducta, inventar una “violència” quan tot el món ha vist les imatges de gent pacífica atonyinada per la policia espanyola, no és creïble, encara que es repeteixi com un mantra des de les instàncies espanyoles.

No hi ha hispanofòbia dels belgues, hi ha respecte als fets i als valors de la justícia imparcial, la justícia que examina fets i aplica el dret. Aquest és el càstig que ha obtingut la justícia espanyola per la manipulació del relat dels fets.

L’objectiu del viatge del president i dels seus consellers s’ha aconseguit.  Des del cor de les institucions europees Puigdemont ha donat una dimensió internacional al naixement de la República catalana. Ho ha assolit amb les tècniques del segle XXI: dimensió mediàtica de fets veritables que s’imposen a la post-veritat del discurs de Rajoy.

En els dies vinents veurem el president Puigdemont en campanya electoral a tots els mitjans informatius del planeta, parlant en català, en castellà, en francès i en anglès. Donarà proclames d’esperança i de llibertat, mentre la caverna repetirà els missatges d’odi i els comuns seguiran amb el seu joc del llenguatge ambigu.

Puigdemont i tornarà triomfant i aforat com a president de la Generalitat i des del balcó de la plaça Sant Jaume podrà proclamar un “Ja sóc aquí”, “Visca Catalunya” i “Visca la República catalana”.

Related Posts

 • 72
  La jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha emès l’ordre de detenció nacional i internacional contra Carles Puigdemont i els quatre consellers que encara es troben a Bèlgica. Des de Brussel·les Puigdemont va reiterat que "no ha fugit" de la justícia espanyola, sinó que només s’ha desplaçat a Bèlgica per…
  Tags: ha, puigdemont, justícia, no, espanyola, lamela, dels, president, del, consellers
 • 71
  Carles Puigdemont ha declarat al diari belga Le Soir que sempre està obert a una "altra relació amb Espanya" i que encara seria possible trobar una alternativa a la independència. Puigdemont ha explicat que, tot i ser independentista des de sempre, ha treballat per 30 anys a fi de trobar…
  Tags: ha, puigdemont, del, no, carles, featured
 • 63
  Els exconsellers del govern català (tret dels que encara es troben a Bèlgica) han arribat a l'Audiència Nacional per declarar com a investigats pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. Junqueres ha estat el primer encara que la jutgessa Carmen Lamela no hagi aclarit l'ordre de les compareixences. En admetre…
  Tags: del, no, lamela, carmen, ha, puigdemont, carles, consellers, dels, featured
 • 61
  A través d'una carta adreçada als catalans, Carles Puigdemont ha anunciat que, a partir d'avui, l'executiu actuarà des de Brussel·les a través d'una "estructura estable que posem en marxa per coordinar les accions del Govern". Puigdemont ha recordat el fet que una part del Govern legítim de Catalunya es troba a la presó…
  Tags: ha, del, puigdemont, carles, dret, espanyola, fet, president, justícia, featured
 • 59
  Carles Puigdemont continua les reunions amb els partits i les entitats independentistes per abordar una solució a la crisi i evitar l'aplicació de l'art. 155. Avui el president s'ha reunit amb diversos consellers, entre els quals Jordi Turull i Joaquim Forn. El president haurà de decidir si declarar unilateralment la…
  Tags: puigdemont, president, del, ha, carles, consellers, featured

Deixa un comentari