Justícia Pablo Llarena Conde Tribunal Suprem

Les reflexions del jutge Pablo Llarena sobre el delicte de rebeŀlió

Amb la interlocutòria emesa ahir en el marc del procediment contra Carme Forcadell i els altres cinc membres de la Mesa del Parlament -acta que s’ajunta a continuació- el jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena Conde ha reconegut que encara no té prou elements per considerar si hi ha hagut rebel·lió o no, ja que la investigació encara està en la seva fase inicial.

Per començar, Llarena ha explicat que els querellats han admès la voluntat de “declarar la independència d’una part del territori nacional” tal com previst per l’art. 472.5 del codi penal. Encara que els mateixos hagin declarat que “buscaven que [la independència] s’aconseguís en un marc pactat amb l’Estat”, Llarena ha descartat que volguessin assolir-la “per les vies legals”; de fet, sempre han fet cas omís de tota resolució de suspensió o anul·lament del Tribunal Constitucional.

Estelades Barcelona Diada 2017 Arc de TriomfSegons Llarena, els querellats només haurien pogut seguir dues vies. Haurien pogut intentar una via negociada amb el govern estatal, si bé aquesta possibilitat “queda desvirtuada” perquè l’art. 2 de la Constitució disposa que aquesta “es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols”. Com que la via legal no era viable, van seguir l’alternativa: van realitzar un referèndum tot i saber que era il·legal, van intentar “desenvolupar una legislació paral·lela” fora de l’ordenament espanyol i van fer servir la mobilització ciutadana per “aconseguir l’objectiu secessionista” i cristal·litzar la situació. El poble, de fet, hauria exigit “la permanència del nou ordre implantat […] mostrant una determinació generalitzada i explícita, alhora que fèrria i inflexible davant qualsevol altra alternativa”.

Això dit, però, perquè pugui parlar-se de rebel·lió també és necessària l’existència del requisit de l’alçament “violent i públic”. Llarena ha destacat que el tipus penal previst per l’art. 472 CP no inclou “aquells casos […] en què la mobilització ciutadana és simple manifestació d’una ideologia”. Però, perquè hi hagi violència, el codi penal tampoc exigeix que l’alçament públic “incorpori fets lesius o perjudicials contra persones o béns”, ja que és suficient que l’aixecament s’orienti “de manera inequívoca a intimidar els poders legalment constituïts” mitjançant “l’ostentació d’una força” i la mostra de la “disposició a usar-la”.

20-S Guàrdia Civil CUP Reguant BoyaLlarena ha reconegut el civisme de les desenes de milers de persones durant les diverses mobilitzacions, però també ha lamentat la infiltració “de molts comportaments agressius”. Com a exemples d’aquests comportaments, ha recordat l’ocupació de carrers amb centenars de tractors, el setge d’edificis de l’administració estatal, l’assetjament als agents de la Guàrdia Civil en ocasió del registre al departament d’Economia i la destrucció dels seus cotxes. “Tots aquests comportaments expressen el violent germen que arriscava expandir”, ha alertat. Segons la interlocutòria, els líders independentistes haurien utilitzat els ciutadans per aconseguir els seus objectius, haurien fet servir la gent com a “instrument d’imposició” aprofitant la “determinació popular que, si hagués estat contrariada, hauria pogut resultar incontrolable”.

Auto FORCADELL Tribunal Suprem Pablo Llarena

Related Posts

 • 78
  Carme Forcadell ha passat la nit a la presó d'Alcalá Meco per no haver dipositat la fiança de 150.000 euros imposada pel jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena Conde. Amb l'acta que s'ajunta a continuació, el jutge Llarena ha admès que encara no té prou elements per considerar si hi…
  Tags: ha, llarena, del, no, comportaments, encara, l'art, d'una, fet, tribunal
 • 74
  El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha admès la petició de l'advocat de la defensa i ha decidit ajornar les declaracions dels integrants de la Mesa del Parlament. Malgrat això, ha pres la decisió  d'adoptar mesures cautelars personals sobre la presidenta del Parlament Carme Forcadell. La mesura, inusual en…
  Tags: del, ha, suprem, carme, forcadell, tribunal, llarena, pablo, featured
 • 65
  El magistrat instructor Pablo Llanera ha decretat presó eludible amb fiança de 150.000 euros per Carme Forcadell. La resta dels membres de la Mesa del Parlament han sortit lliures amb fiança de 25.000 euros a dipositar en el termini d'una setmana. Joan Josep Nuet ha quedat en llibertat sense fiança.…
  Tags: del, ha, no, carme, forcadell, suprem, tribunal, pablo, d'una, fet
 • 61
  Segons anunciat pel seu advocat, demà Carme Forcadell anirà a declarar al davant del Tribunal Suprem. La presidenta del Parlament en funcions compareixerà al davant del jutge Pablo Llarena Conde a fi de defensar que la Mesa sempre ha actuat correctament, "en defensa de la legalitat i de la democràcia". Just ahir…
  Tags: del, ha, suprem, forcadell, no, carme, tribunal, featured
 • 60
  El Tribunal Suprem ha dictat una sentència en què diu que retuitejar missatges o imatges de suport a terroristes pot ser delicte d'enaltiment del terrorisme. La Sala Segona del dit Tribunal ha considerat que el tipus penal no exigeix ​​que l'acusat assumeixi com a propi el contingut del tuit, sinó…
  Tags: del, suprem, tribunal, ha, no, penal, fet, encara, codi, featured

One comment

 • En fin, ni sí, ni no, sino todo lo contrario. Aquí no se moja ni Dios (y la Forcadell, menos…). Menudos independentistas de pacotilla que somos… :'(

Deixa un comentari