Justícia Penal Tribunal Suprem

Les perilloses conseqüències jurídiques de la resolució del jutge Llarena

A peu de carrer, l’advocat de Lluís Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet va qualificar “d’ajustades” les fiances fixades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i ha anunciat que no presentarà recurs. El diputat Joan Josep Nuet, per la seva banda, va dir que aquesta interlocutòria “marca un nou camí”. La Fiscalia ha manifestat que no pensa recórrer la resolució per trobar-la ajustada a dret. I aquesta última decisió ja ens hauria de fer pensar…

Des dels sectors independentistes s’ha aplaudit que el cas sigui ara tutelat pel Tribunal Suprem i no per l’Audiència Nacional. Aquests mateixos sectors sembla que no hagin llegit la Ilíada, on l’hàbil Ulisses fa un regal als sediciosos troians. “Mal fia dels regals dels grecs”.

Polítics i politòlegs, amb una irreflexiva loquacitat i incontinència verbal han arribat a dir que el Tribunal Suprem ha volgut humiliar els representants de la Mesa del Parlament. Però totes les anàlisis que s’han fet no arriben més enllà d’exterioritzacions emocionals pel fet que la presidenta del Parlament hagi dormit una nit a la presó, i s’ha fet en clau de lectura política, mai jurídica.

Justícia Penal Tribunal SupremLa interlocutòria del magistrat Pablo Llarena no és una opinió personal sobre uns fets passats. No és política, és una resolució del Tribunal Suprem. La justícia sempre analitza en clau de passat. La interlocutòria del 8 de novembre de 2017 és una resolució que omple un buit interpretatiu sobre l’abast del concepte “violència” en els supòsits de rebel·lió.

La resolució declara que, perquè hi hagi “violència”, és suficient que l’aixecament s’orienti “de manera inequívoca a intimidar els poders legalment constituïts” mitjançant “l’ostentació d’una força” i la mostra de la “disposició a usar-la”.

Doncs bé, fins ara aquesta interpretació no existia per la simple raó que, sota la vigència d’aquest codi penal, en vigor des del 1995, mai ha calgut aplicar aquesta norma.

Aquesta resolució no serà recorreguda; per tant, fins que no n’existeixi cap altra, la interlocutòria del jutge Llarena serà l’única resolució orientadora per tots els jutges de l’Estat espanyol.

A partir d’aquella interlocutòria, convocar una manifestació on es crida “els carrers seran sempre nostres” i “fora les forces d’ocupació” més aviat que tard serà interpretat jurídicament com a “violència”, encara que no hi hagi danys ni lesions a les persones. El magistrat Llarena no és un tertulià i no ha dictat una resolució com a persona. És el Tribunal Suprem que omple de contingut el buit interpretatiu d’una norma existent.

Això els polítics (independentistes o unionistes) no ho han explicat. És més rendible conduir un ramat d’ovelles, cap a una banda o cap a l’altra.

Ovelles

Related Posts

 • 72
  La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dipositat la fiança de 150.000 euros imposada pel jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Després d'haver passat una nit a Alcalá Meco, ja aquesta tarda Carme Forcadell podrà sortir de la presó. Cap dels altres cinc membres de la Mesa del Parlament (Lluís…
  Tags: ha, carme, del, forcadell, nuet, lluís, ramona, barrufet, joan, josep
 • 58
  Amb la interlocutòria emesa ahir en el marc del procediment contra Carme Forcadell i els altres cinc membres de la Mesa del Parlament -acta que s'ajunta a continuació- el jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena Conde ha reconegut que encara no té prou elements per considerar si hi ha hagut…
  Tags: del, ha, llarena, no, penal, tribunal, suprem, pablo, featured, forcadell
 • 55
  El magistrat instructor Pablo Llanera ha decretat presó eludible amb fiança de 150.000 euros per Carme Forcadell. La resta dels membres de la Mesa del Parlament han sortit lliures amb fiança de 25.000 euros a dipositar en el termini d'una setmana. Joan Josep Nuet ha quedat en llibertat sense fiança.…
  Tags: del, ha, no, carme, forcadell, aquesta, suprem, tribunal, pablo, llanera
 • 54
  Durant les dues hores en què ha declarat al davant del Tribunal Suprem, Carme Forcadell ha afirmat que la declaració unilateral d'independència aprovada pel Parlament el passat 27 d'octubre només va ser simbòlica. També els altres dos membres de la Mesa convocats avui –Lluís Maria Corominas i Lluís Guinó– han…
  Tags: ha, forcadell, del, no, carme, lluís, suprem, tribunal, dret, corominas
 • 53
  El Tribunal Suprem ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia General de l'Estat contra Carme Forcadell, Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet, ara membres de la Diputació Permanent del Parlament i, per tant, aforats. Carme Forcadell  i els altres querellats…
  Tags: del, forcadell, carme, lluís, guinó, corominas, barrufet, suprem, tribunal, ramona

Deixa un comentari