Retuitejar missatges d’enaltiment del terrorisme pot ser delicte

El Tribunal Suprem ha dictat una sentència en què diu que retuitejar missatges o imatges de suport a terroristes pot ser delicte d’enaltiment del terrorisme. La Sala Segona del dit Tribunal ha considerat que el tipus penal no exigeix ​​que l’acusat assumeixi com a propi el contingut del tuit, sinó que és suficient que li doni publicitat “expandint el missatge a una gran quantitat de persones”.

Article 578.1 Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal

El enaltiment o la justificació pública dels delictes compresos en els articles de 572 a 577 o dels que hagin participat en la seva execució, o la realització d’actes que comportin descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes dels delictes terroristes o dels seus familiars, es castigarà amb la pena de presó d’un a tres anys i multa de dotze a divuit mesos. El jutge també pot acordar en la sentència, durant el període de temps que ell mateix assenyali, alguna o algunes de les prohibicions previstes en l’article 57.

En el cas que s’argumenta, l’Audiència Nacional havia condemnat l’acusat a un any i mig de presó per haver retuitejat un vídeo fet amb diferents imatges d’ETA i la foto d’un terrorista mort al costat del lema “Adéu i honor” en basc , i també per haver publicat dos missatges sobre aquest mateix membre d’ETA.

L’acusat havia recorregut al Suprem al·legant que les imatges i vídeos reproduïts al seu compte de Twitter no eren expressió d’un missatge, raonament o argumentació propis, sinó que existien prèviament en els mitjans i només s’havia limitat a retuitejar-los.

Doncs bé, el Suprem ha confirmat la condemna perquè, amb el retuit, es va donar publicitat al missatge i a les imatges dels terroristes, encara que les fotos hagin estat preses per un tercer. “Mostrar determinades fotos, i més amb missatge afegit, constitueix un realç de la conducta i persona, i constitueix una incitació a la imitació, si el terrorista s’hi presenta com un prohom, un model a imitar o model de virtuts, quan la seva fama procedeix únicament de ser terrorista”, afirma el tribunal.

Related Posts

 • 60
  Amb la interlocutòria emesa ahir en el marc del procediment contra Carme Forcadell i els altres cinc membres de la Mesa del Parlament -acta que s'ajunta a continuació- el jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena Conde ha reconegut que encara no té prou elements per considerar si hi ha hagut…
  Tags: del, ha, fet, no, penal, encara, tribunal, suprem, featured, codi
 • 51
  El Fiscal General de l'Estat espanyol, José Manuel Maza, ha fet un nou anunci en roda de premsa com a primera conseqüència del que es cou al Parlament de Catalunya, en plena ebullició mentre es parla de la corrupció de l'operació Catalunya. Si ja vàrem veure com aquest home no va…
  Tags: del, ha, al, no, dret, penal, codi, delicte, mateix, aquest
 • 43
  Dilluns que ve, el Parlament decidirà si i quan proclamar la independència. A dos quarts d'onze, la Junta de Portaveus es reunirà per fixar la data i l’ordre del ple en què es podria aixecar la suspensió de la declaració que Carles Puigdemont va fer el 10 d’octubre. La Fiscalia,…
  Tags: del, article, delicte, nacional, presó, anys, període, mateix, pena, hagin
 • 40
  A peu de carrer, l'advocat de Lluís Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet va qualificar "d'ajustades" les fiances fixades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i ha anunciat que no presentarà recurs. El diputat Joan Josep Nuet, per la seva banda, va dir que aquesta interlocutòria "marca un nou…
  Tags: no, del, suprem, ha, tribunal, codi, nacional, penal, dret, featured
 • 38
  Sembla que la Fiscalia ja fa dies que estaria preparant la querella per rebeŀlió contra Carles Puigdemont amb motiu de la declaració d'independència. Però, existeixen de debò els pressupostos per a l'aplicació de l'art. 472 del Codi Penal? TÍTOL XXI. Delictes contra la Constitució Capítol I. Rebel·lió Article 472 Són…
  Tags: del, no, penal, delictes, codi, delicte, només, dels, sinó, seva

Deixa un comentari