EMA - Torre Agbar

La EMA no vindrà a Barcelona, i era impossible que vingués

L’Agència Europea de Medicaments (EMA), amb seu a Londres, se n’ha d’anar a causa del Brexit.

Divuit grans ciutats europees han competit per acollir-la. Barcelona tenia en el seu favor la disponibilitat immediata d’un edifici, la Torre Agbar, ara Torre Glòries, i l’opinió majoritària dels que hi traballen.

Què s’ha perdut?: els aproximadament 900 funcionaris europeus que treballen en la EMA i els viatges a Barcelona d’uns 40.000 professionals d’arreu del món, que hi deixarien uns 13 milions d’euros només en allotjament. Visitants d’alt poder adquisitiu, repartits al llarg de l’any, això encaixa en la definició de turisme de qualitat que tots els polítics d’aquest país reclamen des de temps immemorial. A més, hauria estat un al·licient per a la indústria farmacèutica espanyola, el 45 % de la qual està concentrada en l’àrea metropolitana de Barcelona.

La candidatura de Barcelona ha quedat descartada dels del primer moment. Ningú no podrà dir que ha fet un bon paper enfront d’Amsterdam, Milà o Copenhage, fins i tot la modesta Bratislava li ha passat al davant. I ara els polítics de tots els colors es dediquen al que saben fer millor: retreure’s el fracàs els uns als altres.

Amsterdam i Milà han quedat empatades, i han elegit la primera a sorts. És possible que, en circumstàncies normals, davant tan elevada competència, Barcelona no hagués reeixit. Però és que les circumstàncies són extremadament anòmales.

Si la EMA se’n va de Londres a causa del Brexit, a qui se li acudiria portar-la a un lloc d’Europa on, si la declaració d’independència feta en el Parlament el 27 d’octubre s’hagués materialitzat, hauria comportat un Catexit?

Els tres nivells de l’Administració espanyola implicats —central, autonòmic i municipal—, que en un primer moment semblaven tan amics, han exhibit les seves discrepàncies en els últims temps d’una manera prou sorollosa.

El conseller de Salut, Antoni Comín (a la dreta), com tots els membres del govern de la Generalitat, ha estat cessat pel govern central on figura la ministra de Sanidad, Dolors Montserrat (al mig), i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni (a l’esquerra) ja no forma part del govern municipal.

En un moment en què més de 2.600 empreses han traslladat la seu social fora de Catalunya en un mes i mig, i cap a mil la seu fiscal, és inconcebible que una agència tan important faci el camí invers.

Però no és solament el conflicte institucional entre la Generalitat i l’Estat que fa impossible la vinguda de la EMA, també hi ha el posicionament discretament hostil de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no perdrà cap oportunitat de fer perdre oportunitats a la seva ciutat.


.

Related Posts

 • 46
  El lema «No tenim por» s’ha imposat com a expressió de rebuig a la matança de les Rambles. Fora de Catalunya pot semblar una afirmació rotunda de valor, però aquí és inevitable pensar en la lletra d’una cançó molt bleda del Club Super3, un programa infantil de TV3. Es tracta…
  Tags: no, del, l, ha, hi, d, govern, catalunya, generalitat, ajuntament
 • 46
  El govern d'Ada Colau ha irritat els veïns del barri de Sant Antoni en el procés de reforma de la Ronda Sant Antoni que l'executiu ha anunciat darrerament. L'Ajuntament ha tret a licitació el projecte de remodelació de la Ronda sense tenir en compte l'opinió dels veïns, una actitud que…
  Tags: ha, antoni, govern, colau, del, barcelona, featured, ajuntament, ada
 • 46
  L’omnipresència de la campanya pel referèndum del 1-O, rebaixat a mobilització pels seguidors d’Ada Colau, ens pot fer perdre de vista l’amenaça del terrorisme islàmic que ataca dia sí dia també pertot Europa. A Chalon-sur-Saône, població d’uns 45.000 habitants de la Borgonya, divendres passat dues dones van ser agredides, independentment…
  Tags: l, d, del, ha, catalunya, generalitat, featured, ada, colau, ajuntament
 • 44
  El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha lamentat el trencament del pacte de govern a l'Ajuntament entre BeC i el PSC. "Calia reconstruir el país, no trencar més coses", ha dit. https://twitter.com/jaumecollboni/status/929674715450441728 A través d'un article publicat al diari Ara, Collboni ha recordat a l'alcaldessa la "necessitat de donar resposta…
  Tags: collboni, govern, del, ha, jaume, al, colau, barcelona, ada, no
 • 44
  Primer va ser la super illa del Poble Nou, ara ve la de Sant Antoni. L’article d’avui de Quim Monzó, Virgencita de la gentrificación, en diu més, amb poques paraules, que qualsevol anàlisi urbanística, assaig polític o crítica de l’oposició, d’aquests atemptats contra la vida urbana, perpetrats des del consistori,…
  Tags: no, l, del, s, han, d, antoni, se, montserrat, catalunya

Deixa un comentari