Puigdemont a Bèlgica

Le Monde no veu gaire futur al president Puigdemont

El Monde de data 1 de desembre exposa alguns aspectes dels esdeveniments posteriors a la proclamació de la república catalana, el 27 d’octubre. En primer lloc, l’escapada a Bèlgica —un relat sobre la qual es pot trobar, més detallat, a La fuga de Puigdemont: su mujer, cuatro mossos y un todoterreno sin papeles—:

La idea d’un «govern paral·lel a l’exili» havia estat certament llançada algunes setmanes abans, i la seva implantació al cor de la Unió Europea (UE) havia estat contemplada, però tot es va precipitar en algunes hores.

«Tothom ha pogut prendre la decisió personal d’anar-se o no», explica algú proper al senyor Puigdemont. «Havien parlat de la possibilitat d’exiliar-se, però el dia D va haver-hi un moviment de pànic —precisa al Monde un responsable d’ERC que no vol revelar la seva identitat—. Per por d’escoltes, les comunicacions per telèfon mòbil estaven tallades. Res no estava organitzat i la majoria de nosaltres no sabíem res.»

Tot seguit, el narrador torna enrere, per exposar el que va venir després del frustrat referèndum del primer d’octubre —«des del 10 d’octubre, en realitat, res no va passar com estava previst, i, dins la més gran improvisació, cada pas endavant dels independentistes és seguit per un pas endarrere»—: la reticència del president a proclamar la independència, el rebuig de Madrid a negociar res, la negativa de la UE a fer de mediador, la pressió d’ERC des de dins del govern i de la CUP des de fora perquè la proclami, l’ambigüitat d’una declaració seguida de la suspensió dels seus efectes, i l’oportunitat perduda de convocar eleccions per evitar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució —amb la intervenció del president basc mediant entre Barcelona i Madrid, aspecte relatat aquí per Enric Juliana: El memorándum de Urkullu—.

«Els sectors més radicals han fet impossible la convocatòria d’eleccions», assegura al Monde (…) Santi Vila, que ha participat també en negociacions discretes amb Madrid. «No cal oblidar que tot l’entorn personal i emocional de Carles Puigdemont és independentista».

Feta la proclamació d’independència,

res no es va fer per posar en marxa la República que els diputats acaben de votar. El consell executiu català no signa el decret d’aplicació de la «llei de transició jurídica», la mini-constitució, com estava previst. La bandera espanyola ni tan sols va ser retirada de la seu de la Generalitat, davant la qual independentistes eufòrics esperaven un discurs al balcó del seu «president de la Republica». En va.


Sembla que hi havia alguna idea, no gaire clara, sobre el que passaria:

«Pensàvem que després d’haver declarat la independència, la policia vindria a detenir-nos i que ens tancaríem en el Parlament», reconeix Joan Ramon Casals, diputat PDeCat del Parlament dissolt.

«El pla consistia a resistir —assegura un responsable de l’ANC des de l’anonimat—. Teníem prou Mossos de la nostra part per formar un cos d’elit armat de 200 agents, i una reserva de 2.000 a 3.000 més. Pensàvem fer caure la Borsa i explotar les taxes d’interès del deute espanyol per fer reaccionar Europa i Madrid. I l’ANC podia comptar amb de 20.000 a 30.000 voluntaris per portar-ho a terme.»

La resta és prou coneguda: l’aplicació del 155 i la intenció de mantenir la majoria independentista en el pròxim Parlament:

Aquesta esperança sona com l’última catxa [coup de bluff] d’un dirigent caigut, que els sondejos donen lluny darrere dels seus antics aliats, fins i tot si els independentistes [en conjunt] arriben primers.

_____
Foto: Reuters.


.

Related Posts

 • 71
  Després d'haver negat d'haver consensuat prèviament amb Junts pel Sí la suspensió de la declaració d'independència, la CUP ha demanat per carta a Carles Puigdemont que proclami immediatament la república catalana perquè "només a través de la proclamació de la república serem capaces de respectar el que la majoria va expressar…
  Tags: no, república, d, cup, al, govern, puigdemont, referèndum, catalana, featured
 • 68
  En l’article República Catalana de la Wikipedia en espanyol ja consta que ha estat proclamada «en 2017 por el gobierno de la Generalitat tras el referéndum realizado el 1 de octubre». Aquest article parla també de la República proclamada per Pau Claris el 1640 i de la «República Catalana como…
  Tags: república, catalana, del, al, generalitat, l, carles, puigdemont, no, catalunya
 • 63
  Han estat proclamades les candidatures que es presenten a les eleccions autonòmiques catalanes que es faran el 21 de desembre. Es poden consultar totes a la web del BOE. N’hi ha 11 que es presenten a les quatre províncies (esmentem les sigles tal com apareixen oficialment): en el sector constitucionalista,…
  Tags: del, no, d, catalana, president, puigdemont, l, cup, catalunya, pdecat
 • 63
  Mentre el president Puigdemont reclama una mediació internacional per resoldre el conflicte amb Espanya, no sense renunciar a declarar la independència els propers dies, un comunicat de la Comissió Europea ha insistit, en la línia habitual, que aquest conflicte és una qüestió interna espanyola. El comunicat diu així: Segons la…
  Tags: no, d, del, president, l, al, govern, catalunya, puigdemont, referèndum
 • 60
  Cada vegada que el president Puigdemont compareix al costat del vice-president Junqueras, augmenta la impressió que la seva presidència té massa condicionants. El president Mas va plegar —ara en diuen «fer un pas al costat», com volent dir no se sap què—, per motius no prou ben explicats, i el…
  Tags: no, del, president, d, al, generalitat, pdecat, referèndum, catalunya, puigdemont

Deixa un comentari