Què està passant a Hondures?

El passat diumenge es van celebrar a Hondures les eleccions a la presidència del país. Una setmana després, els resultats encara no han sigut publicats.

El 27 de novembre les eleccions van transcórrer amb normalitat, però a les 16 h el Tribunal Superior Electoral (TSE) va decidir prolongar una hora més el temps de votació a tot el país. A les 21 h, hora en la qual havien de saber-se els resultats, el TSE va anunciar que esperarien per tenir un nombre de vots comptabilitzats més ampli.

Tot i l’anunci del TSE, tant l’actual president d’Hondures, Juan Orlando Hernández, com el líder de l’oposició, Salvador Nasralla, van declarar-se guanyadors.

El dilluns, 10 hores més tard de l’hora prevista a l’anunci dels resultats, el ple de magistrats declara que els vots afavoreixen a Alianza de Oposición amb el 45.17% dels vots, mentre que el partit del president, JOH, queda amb el 40.21% dels vots. Tot i això, el TSE no dóna com a vàlid el resultat, ja que l’escrutini només ha cobert el 57.19% de les taules i diu que no és suficient.

Així reacciona el líder de l’oposició davant les accions del TSE:

El dimecres, el TSE comunica que el partit del president supera l’oposició per un 0.10% dels vots. Els opositors comencen a revoltar-se per la falta de transparència i per l’espera del resultat final de les eleccions. Comencen a haver-hi destrosses.

Fotos extretes del diari hondureny El Heraldo

 

Les diverses revoltes violentes fan que la Unió Europea i la Organització dels Estats Americans (OEA) demanin que es comptabilitzin completament els resultats. El govern d’Hondures prohibeix portar armes durant 8 dies i desplega la policia pels carrers. Els saquejos i robatoris són cada cop més constants.

Els mitjans de comunicació fan ressó dels fets amb imatges impactants del que passa als carrers d’Hondures i les reaccions dels líders polítics.

 

S’han comptabilitzat 7 morts fins al moment, segons els mitjans locals, ja que la policia no ha volgut confirmar cap quantitat.

 

El divendres, 1 de desembre, el govern reacciona davant els actes ciutadans imposant un toc de queda que durarà 10 dies i que no els permetrà sortir de casa de les 6 de la tarda fins a les 6 del matí.

Els hondurenys opten per les xarxes per fer difusió sobre la situació actual. En aquest vídeo es veu com un noi pica una casserola després del toc de queda i automàticament la policia ve per aturar-lo.

Davant la situació, els ciutadans han optat per les protestes pacífiques i fer casserolades a tot el país.

Els únics municipis que no segueixen el toc de queda, segons ha dictat el poder executiu del país, seran Trujillo (Colón), Copán Ruinas (Copán) i les Illes de la Bahía per mantenir, diuen, els nivells de turisme com fins ara.

 

Related Posts

 • 47
  Segons l’Agència Catalana de Notícies (ACN), diversos empresaris catalans haurien rebut unes invitacions a traslladar la seva seu social fora de Catalunya amb motiu de la situació política que s’hi està vivint. Les cartes d’invitació procedirien d’uns centres de negocis i polígons ubicats arreu d’Espanya. Algunes oferirien a les empreses…
  Tags: política, featured
 • 43
  Segons publica el New York Times, el govern federal dels Estats Units va aixecar el passat dimarts una moratòria de fons, imposada fa tres anys, sobre la investigació que altera els gèrmens per fer-los més letals. Aquest treball ara pot continuar, va dir el Dr Francis S. Collins, director dels…
  Tags: més, ha, dels, del, no, política, featured
 • 39
  Òmnium Cultural ha publicat un vídeo on una exrefugiada bosniana explica amb emoció que el poble català és un poble acollidor i de pau i reclama que Catalunya sigui ajudada per la Unió Europea. En el vídeo es posa especial èmfasi en la manifestació del passat 19 de juny a favor de…
  Tags: ha, no, política, dels, president, internacional, del, featured
 • 39
  Avui 9 d'obtubre, en una ostentació de sinceritat, m'obriré amb tu. Mai he estat un patriota, almenys amb la idea de patriotisme que tinc al meu cap. No em malinterpretis. No és pel fet de ser català. Simplement no tinc aquest amor patri, aquest sentiment de pertinença incondicional –digues-li orgull…
  Tags: no, dels, del, més, featured
 • 39
  El pròxim dia 1 d'octubre, Barcelona serà la capital mundial del periodisme. Aquest honor serà compartit amb la resta de les ciutats i pobles de Catalunya. Voluntàriament, centenars de milers de reporters passejaran pels carrers de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Terrassa, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Arenys de Mar, Calella,…
  Tags: internacional, ha, del, fins, no, més, davant, dels, featured

Deixa un comentari