Jordi Sanchez Jordi Cuixart

La violència del 20-S, peça clau de la presó dels Jordis

Les actuacions del dia 20-S del president de l’ANC, Jordi Sànchez, i del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, són la peça clau del seu empresonament preventiu. Des dels sectors favorables al seu alliberament s’ha degradat els fets, arribant a negar el concepte “violència” en l’actuació dels Jordis. Fins i tot són presentats com herois antiviolència i que precisament van evitar la producció d’actes violents pels congregats.

Colau PAHEl debat al carrer ha caigut en la fal·làcia per manca de rigor. Els conceptes jurídics i els conceptes col·loquials no són equivalents. Aquests dies es comparen, i fins i tot s’equiparen, les actuacions de les plataformes antidesnonaments amb el que va passar el 20-S. S’ha comparat que, en ambdós casos, el que es perseguia era la propaganda electoral. Però les fotos d’Ada Colau mirant la càmera mentre era desallotjada pels Mossos d’Esquadra o dels Jordis pujats sobre un cotxe de la Guàrdia Civil no és el mateix. Les accions planificades amb temps per la PAH no són equivalents a la improvisació d’Òmnium i l’ANC de fer una crida a la mobilització. La diferència no és el nombre de congregats, sinó el context.

Les accions de la PAH tenen lloc dins de les execucions de mandats de jutges civils, després d’un procés judicial dins de la legalitat i seguretat jurídica. És una protesta contra un sistema legal poc social. Les accions del dia 20-S davant de la conselleria que presidia Oriol Junqueras són interpretades com l’impediment a una investigació criminal ordenada per un jutge i aquest és context en què s’ha de llegir la “violència” com a concepte jurídic. La crida que van fer ANC i Òmnium a concentrar-se davant de les conselleries va ser contra una investigació penal, és a dir, des del punt de vista jurídic, cercant l’obstaculització de la investigació, procurant la possible destrucció d’indicis probatoris dins d’un delicte greu que volia fer trontollar l’Estat.

Vaga 8-N tall AVEAquest és el context on s’ha d’entendre la violència i per això les resolucions judicials parlen de l’exhibició de la potencialitat d’una massa emocionalment condicionada a evitar una investigació judicial. El risc de reiteració és prou evident: la repercussió de les mobilitzacions del 8-N per la vaga general convocada per un sindicat minoritari amb el suport executiu de les CDRs no han contribuït a restar gravetat al que va passar un dia d’estiu amb festivitat de concerts i parlaments afegits. Aquests fets del dia 8-N han tingut el seu pes: han estat interpretats com un element de violència que en qualsevol moment pot anar a més, esdevenir l’explosió de la que parla el jutge Llarena.

Per altra part, el paper que han tingut el cos de Mossos d’Esquadra ha quedat en entredit davant de la divisió política i no ha estat suficientment permeabilitzada per part del seu responsable Joaquim Forn per evitar així que la política no entrés en el cos. Hauria estat terrible veure un enfrontament violent entre els mateixos agents o les altres forces de seguretat.

Interlocutòria Junqueras Forn Jordis

Related Posts

 • 58
  El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha decidit que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart segueixin a la presó. En canvi, els altres consellers podran sortir si paguen una fiança de 100.000 euros. Llarena, per tant, ha rebutjat les peticions de quatre dels investigats malgrat que,…
  Tags: ha, jordi, llarena, cuixart, pablo, jordis, del, dels, featured, sánchez
 • 51
  El Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, ha declarat a TVE que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart assistien a les reunions del govern català. És "como si en el Consejo de Ministros español pues asistieran miembros y representantes de otras asociaciones privadas", ha dit. Maza ha comparat l’intent de…
  Tags: ha, cuixart, sánchez, jordi, al, s, han, dels, violència, són
 • 49
  La Fiscalia ha soŀlicitat al Tribunal Suprem que disposi la detenció incondicional de Carme Forcadell i dels altres exmembres de la Mesa del Parlament per haver facilitat els debats parlamentaris previs a la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre. Just avui Carme Forcadell ha declarat al davant del jutge instructor…
  Tags: del, ha, jordi, al, sánchez, cuixart, pablo, llarena, featured
 • 43
  Fins ara, 682 ajuntaments han confirmat al Govern que obriran els col·legis en ocasió del referèndum convocat per a l'1 d'octubre i que col·laboraran en tot el que calgui. En canvi, només 41 han respost negativament mentre que 3 han respost sense aclarir què acabaran fent. Entre aquests tres, com sabem,…
  Tags: no, ada, colau, del, han, al, dels, pah, featured
 • 43
  Els consellers detinguts podrien ser alliberats abans de les eleccions del 21 de desembre després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena acumuli les causes amb aquelles que ja segueix contra Carme Forcadell i els altres membres de la Mesa del Parlament. Amb l'informe remès ahir al Suprem, la jutgessa…
  Tags: del, al, ha, llarena, jordis, s'ha, no, pablo, s, featured

Deixa un comentari