CUP - Mireia Vehí

Els vaivens de la CUP i les ganes d’emmerdar el Parlament

El mateix dia que es fa la convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya, la CUP va proposar que el 21-D, en lloc d’anar a votar, s’organitzés una «paella massiva insubmissa». Ens hem quedat sense saber quina és la recepta d’aquesta paella, ni com es podria ingerir de manera insubmissa, perquè dos dies després ja no descartaven presentar-s’hi, «perquè no descartem res» —tampoc el suïcidi col·lectiu?—. Al cap de dues setmanes, en una assemblea multitudinària, decideixen concórrer a les eleccions il·legítimes. Sorgeix immediatament la perplexitat: si les consideren il·legítimes, per què s’hi presenten? El simple fet que puguin i vulguin presentar-s’hi, no confirma precisament la seva legitimitat? I també sorgeix una pregunta: davant un acord de participar en les eleccions que es va prendre per una majoria del 91.63 %, qui sigui que va tenir la idea de fer una «paella massiva insubmissa», no hauria de dimitir o, cosa més pròpia d’una organització extremista, de fer autocrítica pública?

Com és habitual en aquesta formació, hi ha renovació en les llistes: aquests són tots els candidats, i aquest, el cap de llista per Barcelona: Carles Riera. En el seu programa destaquen conceptes com «sistema capitalista patriarcal», «decrets de la dignitat» o «xarxes de contrapoder i d’autogestió», i un gran entusiasme pel fet que tantes empreses —les que han pogut— hagin portat la seu social fora de Catalunya. Però, més enllà d’aquesta retòrica, hi ha una determinació clara: si guanya el bloc independentista i poden continuar condicionant els seus moviments, tot estarà bé; si no, llançaran sospites sobre la netedat dels resultats electorals i no deixaran que el Parlament tingui una activitat normal.

El punt 87 del seu programa diu clarament:

En cas de derrota dels plantejaments republicans, o en cas que la resta de candidatures independentistes no prioritzin la materialització la República, sinó que prioritzin combatre els efectes del 155 i intentar un nou procés d’acumulació de forces a partir de l’aliança amb altres espais polítics per tal de facilitar el terreny cap a un canvi de govern a nivell estatal, el grup parlamentari de CUP-CC optarà per una tàctica de no col·laboració, a través de la no assistència als Plens o el vot de bloqueig, ja que entendrà que s’haurà ignorat el mandat popular de l’1 d’octubre així com la proclamació de la República el 27 d’octubre al Parlament.

La no assistència als Plens dels diputats de la CUP representaria sens dubte un gran alleujament per tots els altres diputats, que podrien intentar tornar a parlar de política. Ara bé, què passaria si aquesta no assistència o el vot de bloqueig signifiquessin impedir un govern de signe independentista, i afavorir tàcitament una alternativa constitucionalista? És clar que sempre queda el recurs de «preguntar a la militància» mentre la situació continua degradant-se.


.

Related Posts

 • 63
  El cap de llista de la CUP, Carles Riera, ha confirmat les declaracions que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va fer ahir als micròfons de RAC1. Riera ha avalat les acusacions fetes per Marta Rovira que va assegurar que l’Estat va amenaçar amb "morts al carrer", "sang" i "violència extrema" si…
  Tags: riera, cup, al, featured, carles
 • 61
  Carles Puigdemont continua les reunions amb els partits i les entitats independentistes per abordar una solució a la crisi i evitar l'aplicació de l'art. 155. Avui el president s'ha reunit amb diversos consellers, entre els quals Jordi Turull i Joaquim Forn. El president haurà de decidir si declarar unilateralment la…
  Tags: del, carles, al, riera, eleccions, cup, aquesta, featured
 • 55
  Segons les dades de l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre les eleccions del 21 de desembre vinent, els independentistes perdrien la majoria absoluta en escons al Parlament, i ERC i Ciutadans empatarien assolint cadascú 32 escons.  Ciutadans seria el partit més votat amb el 22,5% dels vots i pujaria de 25 a…
  Tags: dels, del, parlament, catalunya, carles, cup, al, eleccions, featured, d
 • 52
  Carles Puigdemont ha declarat al diari belga Le Soir que sempre està obert a una "altra relació amb Espanya" i que encara seria possible trobar una alternativa a la independència. Puigdemont ha explicat que, tot i ser independentista des de sempre, ha treballat per 30 anys a fi de trobar…
  Tags: del, catalunya, no, carles, al, featured
 • 52
  Carles Puigdemont reivindica el seu rol al davant de possibles concurrents i ho fa a través d’aquella que, des del principi, ha estat definida com a la “llista del president”. Segons ha publicat Europa Press, Junts per Catalunya ha avisat que les eleccions del 21 de desembre han de servir…
  Tags: eleccions, no, del, hi, carles, d, s, al, catalunya, parlament

Deixa un comentari