Fi del veto a la producció de gèrmens mortals

Segons publica el New York Times, el govern federal dels Estats Units va aixecar el passat dimarts una moratòria de fons, imposada fa tres anys, sobre la investigació que altera els gèrmens per fer-los més letals.

Aquest treball ara pot continuar, va dir el Dr Francis S. Collins, director dels Instituts Nacionals de Salut, però només si un comitè científic decideix que els beneficis justifiquen els riscos.

Alguns científics estan ansiosos de realitzar aquests estudis perquè poden mostrar, per exemple, com una grip aviària podria mutar per infectar més fàcilment els humans, o podria donar pistes per a una millor vacuna.

Els crítics diuen que aquests investigadors s’arrisquen a crear monstre que podria escapar del laboratori i sembrar una pandèmia.

El patogen a modificar ha de representar una amenaça greu per a la salut, i el treball ha de produir coneixement, com una vacuna, que beneficiï els éssers humans. Finalment, no hi ha d’haver una forma més segura de fer la recerca. “Veiem això com una política rigorosa”, va dir el Dr. Collins. “Volem assegurar-nos que ho estem fent bé”.

A l’octubre de 2014, tots els fons federals es van suspendre a causa dels esforços per fer què tres virus fossin més perillosos: el virus de la grip i els que causen la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS) i la síndrome respiratòria aguda severa (SARS).

Però les noves regulacions s’apliquen a qualsevol patogen que podria causar una pandèmia. Per exemple, s’aplicarien a una sol·licitud per crear un virus de l’Ébola transmissible per l’aire, va dir el Dr. Collins.

Hi ha hagut un debat llarg i ferotge sobre els projectes, coneguts com a investigació de “guany de funció”, destinats a fer que els patògens siguin més letals o més transmissibles.

El 2011 va sorgir una protesta quan els laboratoris de Wisconsin i Holanda van revelar que estaven tractant de mutar la letal grip aviària H5N1 de manera que li permetés saltar fàcilment entre les fures, que s’utilitzen per a modelar la susceptibilitat de la grip humana.

Les tensions van augmentar en 2014 després que els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties van exposar accidentalment als treballadors de laboratori a l’àntrax i van enviar un virus mortal de la grip a un laboratori que havia demanat un cep benigna.

Related Posts

 • 49
  Avui 9 d'obtubre, en una ostentació de sinceritat, m'obriré amb tu. Mai he estat un patriota, almenys amb la idea de patriotisme que tinc al meu cap. No em malinterpretis. No és pel fet de ser català. Simplement no tinc aquest amor patri, aquest sentiment de pertinença incondicional –digues-li orgull…
  Tags: no, dels, al, del, més, ho, featured
 • 49
  No m'agrada parlar de política i no ho faré, però com qualsevol altre ciutadà, i en el meu cas sent estudiant de comunicació, hi ha diverses coses que m'agradaria comentar. Benvingut és tot aquell que vulgui llegir unes línies d'un jove de 25 anys, de pare català i mare andalusa,…
  Tags: no, només, qualsevol, ho, featured
 • 49
  Abans de prendre una decisió que pot canviar el futur, són les hores més dures. S'ha de tenir una fortalesa mental i emocional prou sòlida per a saber controlar el cor i actuar amb seny. Els anys 90, en converses amb íntims i quan se li preguntava perquè no es…
  Tags: no, al, això, hi, li, més, dels, pot, featured
 • 49
  Aquella nit del 25 de setembre de 1962, els elements es van conjurar per causar la mort d'entre 600 i 1.000 persones. Morts i desapareguts. Les víctimes eren immigrants que havien fugit de la fam, del caciquisme de l'Espanya de les oligarquies. Havien arribat des de Múrcia, Andalusia i Extremadura…
  Tags: no, del, al, s, featured
 • 48
  Sóc d'aquells catalans dels quals no es parla. Els que no es pronuncien i miren expectants el circ en què s'ha convertit la seva comunitat autònoma. El seu Parlament. La terra que estimen i bona part de la seva gent. Sóc d'aquells catalans que mai han sentit l'amor patri i…
  Tags: no, del, dels, li, ha, featured

Deixa un comentari