ciri - ERC

Un ciri groc encès damunt d’una urna presideix el nou culte

Per si restava algun dubte que el procés s’està convertint en (a) un conjunt de creences dogmàtiques, (b) uns personatges dignes de culte i (c) uns rituals cíclicament reiterats, és a dir: una religió, heus aquí l’aportació d’Esquerra Castellvell del Camp: una urna de les de votar en el referèndum avortat del 1-O amb un ciri encès al damunt.

Noteu que el ciri és groc, que l’urna ha estat ornada amb un llacet de color groc, i que de fons llueix una estelada de les del triangle groc —que són alienes a la tradició d’ERC, però no hi fa res, tot s’aprofita (sincretisme, en diuen els historiadors de la religió)—. Aquesta imatge fou publicada a la plana Facebook d’Esquerra Castellvell del Camp el 24 de desembre a les 13:33, potser com un intent d’afegir-se a la celebració de Nadal.

En altre temps, ERC estava plena de maçons; però avui dia que tothom va amb un mòbil a la mà, i pot enregistrar àudio i vídeo a qualsevol moment, les societats secretes ja no són ni secretes ni societats. Sembla doncs que s’estan reinventant i han canviat la sumptuositat de les lògies per un culte auster i accessible.

Perquè, amb tan simple escenografia, què han aconseguit? Doncs un altar. És fàcil de fer i no implica cap despesa onerosa. Qualsevol en pot tenir un a casa, per mantenir viu el record dels presos i per recitar la consigna engrescadora del dia. És de suposar que la flama del ciri no pot apagar-se mai, i per tant que el fidel té encomanada una feina com la de les verges vestals, que havien de mantenir sempre encès el foc sagrat en el temple de Vesta.


.

Related Posts

 • 47
  El grup municipal d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona ha demanat que s'ajorni la sessió del ple prevista per al proper divendres 29 de setembre amb motiu de "l'estat d'excepció que viu Catalunya". El president del grup municipal, Alfred Bosch, ha explicat en roda de premsa que "estem al davant…
  Tags: del, al, havien, ha, viu, ja, dels, cap, mantenir, tant
 • 45
  Segons un document de la Vicesecretaria General d'Acció Política d'ERC inclòs en el sumari del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que investiga l'organització del referèndum, "el coneixement de la llengua catalana del 100% de la població serà una prioritat" en una futura República independent. El document, segons informa Europa Press, estableix…
  Tags: del, tant, referèndum, esquerra, featured, erc
 • 44
  Segons les dades de l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre les eleccions del 21 de desembre vinent, els independentistes perdrien la majoria absoluta en escons al Parlament, i ERC i Ciutadans empatarien assolint cadascú 32 escons.  Ciutadans seria el partit més votat amb el 22,5% dels vots i pujaria de 25 a…
  Tags: dels, del, erc, al, desembre, esquerra, featured, d
 • 44
  El candidat d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, sortirà amb tota probabilitat de la presó si Esquerra Republicana guanya les eleccions del 21 de desembre. El líder republicà ho tindria tot de cara per sortir en llibertat si obté el suport majoritari dels ciutadans de Catalunya a les…
  Tags: del, al, no, té, dels, avui, mantenir, cap, erc, esquerra
 • 41
  Aquella nit del 25 de setembre de 1962, els elements es van conjurar per causar la mort d'entre 600 i 1.000 persones. Morts i desapareguts. Les víctimes eren immigrants que havien fugit de la fam, del caciquisme de l'Espanya de les oligarquies. Havien arribat des de Múrcia, Andalusia i Extremadura…
  Tags: l, no, del, al, s, featured

Deixa un comentari